Nie od dziś wiadomo, że picie wody jest korzystne dla naszego organizmu. Trudno jednak spośród tylu jej różnych odmian wybrać tę najlepszą. Niektóre mogą się też okazać idealnie dopasowane do naszych potrzeb i stylu życia
Wody butelkowane nie są tym produktem, który najczęściej ląduje w koszyku. Warto jednak zauważyć, że ich sprzedaż systematycznie wzrasta. Mimo, że ten wzrost szacowany jest na kilka procent rocznie to nadal średnie spożycie wód butelkowanych w naszym kraju jest niższe niż w krajach Europy Zachodniej. Krzepiące jest natomiast to, że można je uznać za większe niż w Europie Wschodniej.
Picie wody jest istotne dla każdego człowieka. Jaki rodzaj wody należy jednak wybrać? Wody butelkowane od wodociągowych odróżnia nie tylko skład, ale przede wszystkim odrębne przepisy prawne. W czasie gdy pierwsza z nich podlega ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, druga jest zależna od ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków. Trudno je zatem porównywać w tych kategoriach. Eksperci niejednokrotnie zaznaczają jednak, że nie możemy mieć pewności co do tego, jaki jest skład wody, która płynie z kranu. Z łatwością możemy natomiast dowiedzieć się, jaka jest zawartość wody butelkowanej.
Zgodnie z obecnymi przepisami wody butelkowane podzielone są na cztery rodzaje: wysokozmineralizowane o ogólnej zawartości składników mineralnych powyżej 1500 mg/l; średniozmineralizowane – od 500 mg/do 1500 mg/l; niskozmineralizowane o ogólnej zawartości składników mineralnych poniżej 500 mg/l; oraz bardzo nisko zmineralizowane – poniżej 50 mg/l. Informacje mówiące o tym, w której z tych grup znajduje się wybrana przez nas woda musi się natomiast znajdować na jej opakowaniu. Na polskim rynku znajduje się ok. 150 wód butelkowanych. Najwięcej wśród nich jest wód niskozmineralizowanych i średniozmineralizowanych.
Wody wysokozmineralizowane dobrze służą osobom aktywnym fizycznie, średniozmineralizowane – do codziennego wypijania, a niskozmineralizowane są najlepsze dla przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt. Znaczenie wody butelkowanej dla zdrowia zależy nie tylko od stopnia mineralizacji, ale przede wszystkim od zwartych w nich składników mineralnych – w wodach wydobywanych spod ziemi może ich być ponad 70. Do najważniejszych należą: magnez, wapń, jod, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany, fluor oraz żelazo.
Dla tych, którzy chcieliby zwiększyć zasobność swojej diety w deficytowe w naszych pokarmach biopierwiastki powinny szukać wód mineralnych z większą zawartością magnezu i wapnia, osoby cierpiące na nadkwasotę z większą ilością wodorowęglanów, a mający skłonności do cukrzycy powinni wybierać wody siarczanowe.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl