• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Więcej kawy – mniejsze ryzyko raka wątroby

Stworzone przez Michal Karas, 31 maja 2017 w Zdrowie

Zwiększenie codziennej dawki kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC) – wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo “BMJ Open”

Brytyjczycy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób.

Zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka HCC o 20 proc. Picie dwóch filiżanek więcej – o 35 proc. i tak dalej, aż do pięciu filiżanek (niewiele osób piło więcej niż pięć). Im więcej kawy, tym mniejsze ryzyko obserwowane było zarówno u kawoszy, jak i u osób, które zazwyczaj kawy nie piją. Pozytywny wpływ, choć mniejszy, miała także kawa bezkofeinowa.

– Picie kawy wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, a te badania wskazują, że ma ono także wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworu wątroby. Nie sugerujemy jednak, że każdy powinien zacząć pić pięć filiżanek kawy dziennie – mówi autor badań dr Oliver Kennedy, dodając, że wyniki są istotne z punktu widzenia zapobiegania rakowi wątrobowokomórkowemu, gdyż zachorowalność na całym świecie wzrasta (zwłaszcza w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej).

Rak wątrobowokomórkowy rozwija się najczęściej u osób z marskością i niewydolnością wątroby. Rokowania są często niepomyślne. Szacuje się, że do 2030 roku liczba zachorowań diagnozowanych rocznie wzrośnie o około 50 proc.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w kawie przeciwutleniaczami oraz jej właściwościami przeciwzapalnymi.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Zdrowie | Tagged kawa, kofeina, rak, rak wątrobowokomórkowy

Zobacz także

Dietą nowotworu nie wyleczysz!→

Eksperci: osoby niepalące coraz częściej chorują na raka płuca→

Odwiedzaj regularnie ginekologa→

Czy jest zależność miedzy nikotyną a rakiem?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu