• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Więcej białka dla lekkoatletów

Stworzone przez Magda Nowak, 9 maja 2023 w Żywienie

Nowe wytyczne IAAF w sprawie żywienia sportowców zwracają uwagę na zwiększony udział białka w diecie. W przypadku osób potrzebujących stracić na wadze w trakcie treningu może to być wzrost nawet trzykrotny.

Żywienie w sporcie jest sprawą kluczową, ponieważ ma istotny wpływ na regenerację mięśni poddanych wyczerpującemu treningowi. Niedawno opublikowane zostały nowe wytyczne IAAF, pierwsze od 2007. Choć minęło dopiero 12 lat, postęp w podejściu do diety w sporcie jest znaczący i widać istotną zmianę podejścia.

Jednym z najważniejszych elementów wspomnianej zmiany jest zalecana ilość białka, jakie lekkoatleci powinni przyjmować w codziennej diecie. W wielu krajach powszechna jest wciąż rekomendacja, by spożywać 0,8 – 1,0 g białka na każdy kilogram masy ciała. Według IAAF, podpierającej się autorytetem University of Stirling (Australia), McMaster University (Kanada) oraz Norweskiego Komitetu Olimpijskiego, to niewystarczająca ilość.

mięso i trening

– Przy dużych nakładach treningowych proteiny mięśniowe zmieniają się bardzo szybko. By ułatwić ich modelowanie zalecamy, by lekkoatleci przyjmowali ok. 1,6 g białka na kilogram masy ciała dziennie, gdy ich celem jest wzrost masy mięśniowej – wyjaśnia dr Oliver Witard z University of Stirling.

Jeśli wzrost masy ciała jest niewskazany i zamiast tego trzeba wraz z treningiem chudnąć, rekomendacje wskazują na jeszcze większą rolę białka. Przy diecie o ograniczonym poborze energii ważne jest ograniczenie strat w beztłuszczowej masie ciała. Dlatego w takim wypadku sportowcy powinni przyjmować od 1,6 g do aż 2,4 g białka na kilogram dziennie.

Zalecenia powinny okazać się pomocne w optymalizacji stosunku siły, mocy i wydolności do masy ciała. Jednocześnie nie powinny wywrócić do góry nogami żywienia sportowców i wymagać wielkich zmian w nawykach.

Źródło: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Posted in Żywienie | Tagged białka w diecie, bieganie, dieta białkowa, spożycie protein

Zobacz także

Cardio dla zdrowego układu nerwowego→

„Za” i „przeciw” diety Pierre’a Dukana→

Niezbędnik biegacza w każdych warunkach→

Profesjonalne koszulki do biegania – w jaką odzież warto zainwestować?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu