• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wędlina nie lubi ciepła

Stworzone przez Edyta Nowicka, 18 lipca 2016 w Żywienie

Wędlina nie lubi wysokich temperatur. Dlatego lato jest trudnym okresem w kwestii przechowywania produktów spożywczych. W tym czasie bakterie rozwijają się znacznie szybciej niż w przypadku chłodniejszych dni

Zepsute produkty spożywcze nie tylko nieprzyjemnie pachną czy źle smakują, ale i mogą stanowić źródło wielu chorób. Dlatego tak ważne jest to, aby odpowiednio dbać o przechowywanie zakupów spożywczych. Jedną z najbardziej podatnych na psucie się rzeczy jest wędlina. Podstawą dobrego odżywiania są przede wszystkim przemyślane zakupy. Taką zasadą powinniśmy się kierować również przy wyborze i kupnie wędliny.

Najdłużej zachowują świeżość te wędliny, które są suszone, podsuszane i wędzone oraz sprzedawane w naturalnych osłonkach. Jeżeli decydujemy się na wędlinę w plasterkach trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w taką ilość, jaką zdołamy zjeść w ciągu najbliższych dni. Paczkowane produkty będą nadawać się do spożycia w ciągu dwóch dni od otwarcia. Jeśli jednak planujemy zaopatrzyć się w większą ilość wędliny, warto zdecydować się na tą w jednym kawałku – zachowa ona świeżość znacznie dłużej.

Pozostaje jeszcze kwestia temperatury, w której najlepiej jest przechowywać wędlinę. Najbardziej optymalna będzie dla niej od 0 do 6 stopni Celsjusza. Poza tym na wędlinę z pewnością korzystanie wpłynie na pergamin, w który najlepiej jest ją na bieżąco opakowywać. Dzięki dostępowi powietrza, który gwarantuje pergamin dłużej będzie ona dłużej świeża. Folia aluminiowa sprawdza się jedynie krótkoterminowo – odcina zupełnie kontakt z powietrzem, czego rezultatem może być powstawanie pleśni.

Nie da się ukryć, że spore znaczenie ma także jakość zakupu. Im wyższa klasa wędliny tym bardziej możemy liczyć na dobry smak produktu.

Źródło: FlyPR

Posted in Żywienie | Tagged folia, opakowanie, pergamin, świeża, temperatura, wędlina

Zobacz także

Trening w ekstremalnych warunkach – niekoniecznie najlepszy→

W czym śpisz i co z tego wynika?→

Korzyści z produktów “light”→

Sposób na zmrożone stopy→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu