• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

System genetyczny dostosowany tylko do niektórych produktów

Stworzone przez Edyta Nowicka, 5 października 2016 w Żywienie

Istnieje wiele hipotez dotyczących tego, co i w jakich ilościach powinniśmy jeść. Wśród nich istnieje również hipoteza paleo. W jaki sposób odnosi się ona do naszego organizmu i systemu żywienia?

Hipoteza paleo zakłada, że nasz system genetyczny nie jest dostosowany do pokarmów, które współcześnie zwykło się spożywać. Skąd te wnioski? Wynikają one z tego, że obecnie jemy zupełnie inne produkty niż kilkaset czy kilka tysięcy lat temu, a to oznacza, że nasz genom nie do końca jest do niego dostosowany. Kiedyś nie tylko posiłki wyglądały zupełnie inaczej, ale i całe życie człowieka. Więcej czasu spędzało się na wolnym powietrzu, a dzięki słońcu ciało miało większe możliwości tworzenia witaminy D. Co ważne, cykl snu człowieka był dostosowany do pór dnia, a ludzie zdecydowanie więcej się ruszali. Istotne jest również to, że było znacznie mniej zanieczyszczeń. Co z posiłkami? Składały się one np. z owadów, ryb, owoców morza, zwierząt wodnych, jaj czy miodu.

Model życia człowieka zmienił się m.in. w trakcie rewolucji rolniczej. Ludzie zaczęli się wtedy inaczej odżywiać, w diecie pojawiło się więcej mięsa ssaków, zboża czy nabiał. Kolejne zmiany w odżywianiu przyniosła rewolucja przemysłowa. Za jej sprawą na stołach na dużą skalę zagościły produkty olejowe, cukier, przetworzone produkty zbożowe. W życiu ludzi ubyło ruchu, a przybyło stresu, tak więc na popularności zyskały alkohol czy tytoń. Z kolei stres sprzyja stanom zapalnym, a to jest podstawą chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu odpornościowego.

Hipoteza paleo zakłada, że genom nie zdążył dostosować się do tak poważnych zmian w diecie. Kiedyś, gdy istniały jeszcze populacje łowiecko-zbieracze, ludzie dostarczali sobie więcej białek, a znacznie mniej węglowodanów. Sporo zamieszania w diecie wprowadziła też pszenica, która zaczęła być na masową skalę uprawiana. Wprowadzając ją do diety zaczęto też wyzbywać się produktów tłuszczowych. Ta zmiana wiąże się z kolei ze zwiększoną zawartością węglowodanów w naszej diecie.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged dieta, hipoteza paleo, pożywnie, system genetyczny, tłuszcze, węglowodany, zmiany cywilizacyjne

Zobacz także

Tłuszcze utwardzone źródłem szkodliwych izomerów trans?→

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2023
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2023
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2023
  • Nietrzymanie moczu da się poskromić

    26 marca 2023
  • Jak skutecznie zadbać o serce

    25 marca 2023

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu