Ciepłe dni sprawiają, że nie tylko nie chce nam się stać przy kuchni gotując obiad, a do tego najzwyczajniej w świecie nie mamy ochoty na nic ciepłego. Jak więc zapewnić całej rodzinie zdrowy, pożywny i mało kaloryczny posiłek latem?
Odpowiedź jest prosta – wystarczy zaserwować wszystkim chłodnik. Chłodniki są łatwe w przygotowaniu, zapewniają odpowiednią dawkę energii, a jednocześnie nie są ciężkie dla układu pokarmowego. I wreszcie temperatura, która orzeźwia w upalne dni!
Minimum pracy i maksimum smaku – to dewiza każdej kucharki, której przychodzi pracować latem w kuchni. Dodatkowo warto, aby danie było zdrowe, na bazie warzyw. To oznacza, że w chłodniku można „zamknąć” wszystkie składowe doskonałego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników i zupa gotowa. Dziś proponujemy chłodnik kukurydziany, który będzie delikatny w smaku i słodki pomimo braku cukru wśród składników.
Składniki (na 4 miseczki):
- 3 puszki kukurydzy
- 1 mała cebula
- Ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: 38 PR