• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Słodziki toksyczne dla jelit

Stworzone przez Michal Karas, 8 października 2018 w Zdrowie

Sześć najpowszechniej używanych słodzików przebadano pod kątem ich wpływu na mikrobiom jelitowy. Okazuje się, że każda z nich jest toksyczna dla drobnoustrojów w naszym układzie pokarmowym. Stężenie wcale nie musi być wysokie.

Jeśli należycie do osób uciekających od cukru, na pewno znacie przynajmniej parę z tych substancji: aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K. To sześć popularnych słodzików, które dodawane są do potraw „light”, zwłaszcza napojów. Podczas wspólnego projektu badacze Uniwersytetu Ben-Guriona (Izrael) i Nanyang Technological University (Singapur) sprawdzali wpływ słodzików na mikrobiom jelitowy.

Celem było sprawdzenie, czy i w jakich ilościach słodziki mogą wywierać negatywny wpływ na nasze jelita, a tym samym na cały układ pokarmowy. Okazuje się, że każda z substancji wykazuje toksyczny wpływ na drobnoustroje układu pokarmowego, a stężenia wykazujące szkodliwe efekty mogą być bardzo niskie, nawet 1 mg/ml.

Pełne opracowanie wyników ukazało się w październikowym wydaniu czasopisma naukowego „Molecules”. „Jest to kolejny dowód na to, że spożywanie sztucznych słodzików niekorzystnie wpływa na aktywność drobnoustrojów jelitowych, co może powodować szeroki zakres problemów zdrowotnych” – czytamy we wnioskach.

– Wyniki tego badania mogą pomóc w zrozumieniu względnej toksyczności sztucznych substancji słodzących i dostrzec ich potencjalnie negatywny wpływ nie tylko na bakterie jelitowe, ale także na całe środowisko – podkreśla prof. Ariel Kushmaro.

Sztuczne słodziki są stosowane w ogromnej ilości produktów spożywczych i napojów bezalkoholowych o obniżonej zawartości cukru. Wiele osób spożywa je nawet o tym nie wiedząc. Zgodnie z najnowszymi danymi, sztuczne słodziki wpływają także na zanieczyszczenie środowiska – można je znaleźć w wodzie pitnej i powierzchniowej oraz w warstwach wodonośnych wód gruntowych.

Źródło: Molecules / PAP

Posted in Zdrowie | Tagged acesulfam k, adwantam, aspartam, neotam, sacharyna, słodziki, substancje słodzące, sukraloza

Zobacz także

Napoje light też mają swój ciężar→

Cukier vs. słodziki. Co szkodzi bardziej?→

Słodko a bez cukru?→

Słodziki pomagają w odchudzaniu? Niekoniecznie→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu