• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Siła tkwi w witaminie D

Stworzone przez Ela Makos, 10 maja 2016 w Zdrowie

Moc witamin jest ogromna, świadczą o tym między innymi właściwości witaminy D, która daje chorym na raka kolejne dni życia

Witamina D jest wielkim wsparciem nie tylko dla osób mających problemy z układem kostnym, ale i dla wielu innych. Okazuje się być pomocna również w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Może chronić także przed chorobami neurologicznymi i schorzeniami autoimmunologicznymi. Co jednak istotne, ma spore znacznie w przypadku nowotworów, gdyż hamuje proliferację komórek nowotworowych oraz angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych, bez których guz nie może się rozwijać.

Opublikowane w 2012 roku metaanalizy przeprowadzonych badań, w których stosowano witaminę D pokazują, że zażywanie witaminy D3 chroni przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty oraz jajnika. W 2014 roku przedstawiono natomiast badania, według których życie chorych na raka jelita grubego jest dłuższe, gdy w ich surowicy krwi jest stężenie tej witaminy odpowiadające 1100 jednostkom międzynarodowym (IU).

Badania sugerują również, że kilkuletnia suplementacja witaminy D (od 2 do 7 lat) może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu nowotworów. Endokrynolodzy zalecają, żeby osoby dorosłe od października do kwietnia-maja przyjmowały dziennie co najmniej 800-2000 IU witaminy D. Osoby po 60. roku życia powinny taką suplementację stosować przez cały rok. W przypadku osób wymagających intensywnej suplementacji, ze względów terapeutycznych, zalecane dawki witaminy D sięgają nawet 5 000-7 000 IU.

Najwięcej witaminy D jest w świeżym węgorzu. W 100 g tej ryby jest 1200 jednostek międzynarodowych (IU) tej witaminy. W 100 g śledzia w oleju jest 880 IU witaminy D, w 100 g łososia gotowanego lub pieczonego – 550 IU, a w innych rybach – od 50 do 200 IU.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged choroby, nowotwór, rak, witamina D

Zobacz także

Dlaczego alkohol jest bardziej toksyczny dla kobiet?→

Skąd czerpać wiarygodne informacje o zdrowiu (i chorobach)?→

Dietą nowotworu nie wyleczysz!→

Wykorzystaj wakacje, by uniknąć jesiennego przesilenia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu