• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Sałatka z figą – zdrowe urozmaicenie

Stworzone przez Ela Prochowicz, 21 października 2019 w Fit Kuchnia, Przepisy

Właśnie kończy się sezon na figi. Zostały te najbardziej dojrzałe, a w dodatku markety zaczynają je wyprzedawać i cena jest przystępna. Skorzystaj z okazji i zaproponuj rodzinie smak wprost znad Morza Śródziemnego!

Figa nie jest może owocem pięknym, ale dojrzała oferuje wyjątkowo słodki, intensywny smak. To z kolei czyni ją świetnym dodatkiem nie tylko do ciast – jak używano jej dotąd – ale i do sałatek. Świetnie łączy się ze słonymi serami, a także świeżymi warzywami.

Dojrzała, świeża figa ma na szczęście znacznie więcej niż tylko cukier. Owoc dostarcza organizmowi duże ilości błonnika, potasu i wapnia, a także magnez i fosfor. Swoją drogą, gdy sezon minie, warto sięgać po figi suszone, ponieważ w nich właściwości jeszcze się kumulują, np. ilość białka rośnie czterokrotnie.

Wykorzystaj więc możliwość podania bliskim tego śródziemnomorskiego skarbu na świeżo, skoro jeszcze jest. Wystarczy pokroić owoce w ćwiartki lub ósemki i wymieszać ze świeżymi warzywami, wedle uznania. Marchew, roszponka, rukola i lekkie sałaty doskonale łączą się z figą. Owoc możesz po skrojeniu lekko podpiec, jeśli chcesz osiągnąć efekt miękkiego miąższu i puszczających soków. Nie przesadź jednak – wystarczy ok. 10 minut w 150 stopniach – to niewielki owoc i szybko może się spiec.

figa

Wystarczy dodać do takiego miksu parę łyżek oliwy zmieszanej z odrobiną cytryny i octem balsamicznym, by osiągnąć ciekawy, kwaśno-słodkawy smak. W takiej postaci sałatka będzie świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub makaronu.

Nie trzeba jednak wielkiego wysiłku, by z figi uczynić główną gwiazdę, a z sałatki pełnowartościowe danie główne. Dodaj do sałatki bogaty w białko ser (od fety po niebieskie pleśniowe – figa komponuje się świetnie!) oraz orzechy (najlepiej te o niskiej twardości, np. włoskie, nerkowca lub piniowe), ewentualnie kromkę pieczywa. Nie potrzebujesz niczego więcej, chyba że szczyptę soli/pieprzu do smaku. Smacznego!

Posted in Fit Kuchnia, Przepisy | Tagged figa, lekka sałatka, przepis wegetariański, sałatka egzotyczna, sałatka z figą

Zobacz także

Słoneczny chłodnik z kukurydzy→

Lekka sałatka z awokado – w sam raz do pracy→

Pożywna tortilla z awokado i hummusem→

Sałatka z kiwi, gruszką i awokado + sos winegret z zielonej herbaty→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu