• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pomidory i jabłka regenerują płuca po rzuceniu palenia

Stworzone przez Edyta Nowicka, 5 lutego 2018 w Dieta

Dieta bogata w świeże warzywa i owoce, zwłaszcza pomidory i jabłka, sprzyja regeneracji płuc u osób, które rzuciły palenie papierosów – czytamy na łamach „European Respiratory Journal”.

Po 30. roku życia u człowieka zaczyna maleć wydolność płuc. Proces ten przebiega w różnym tempie w zależności od stylu funkcjonowania oraz indywidualnych cech danej osoby. Jest jednak bardziej nasilony u byłych palaczy, którzy już wcześniej wystawiali swoje płuca na ciężką próbę.

Naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (USA) wykazali, że konsumpcja świeżych owoców i warzyw (jabłek i pomidorów) wiąże się ze spowolnieniem degeneracji płuc, szczególnie u osób, które w przeszłości paliły papierosy. Oznacza to, iż substancje zawarte w tych produktach pomagają naprawiać szkody wyrządzone przez dym tytoniowy.

W badaniu uczestniczyło 650 ochotników z trzech europejskich krajów – Niemiec, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Były to osoby, które nigdy nie paliły papierosów, bądź w pewnym momencie swojego życia zerwały z nałogiem. Badani wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych i dwukrotnie poddawali się spirometrii (pomiarowi czynności płuc) – na początku badania i po dziesięciu latach od jego rozpoczęcia.

Okazało się, że proces degeneracji płuc przebiegał wolniej u uczestników, którzy spożywali zazwyczaj więcej niż dwa pomidory lub trzy porcje świeżych owoców dziennie. Efekt nie występował u osób spożywających przetworzone produkty, np. przecier z pomidorów, itp.

Związek pomiędzy dietą a funkcjonowaniem płuc był najsilniejszy u byłych palaczy. Systematyczna konsumpcja pomidorów i jabłek zmniejszała u badanych ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), chorób serca i raka płuc.

– Nasze badanie pokazuje, że dieta może pomóc w regeneracji płuc u osób, które rzuciły palenie. Sugeruje również, iż dieta bogata w owoce może spowolnić naturalny proces starzenia się płuc u osób, które nigdy nie paliły – podsumowuje koordynatorka badania prof. Vanessa Garcia-Larsen.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Dieta | Tagged dieta dla rzucających palenie, jabłka, pomidor, regeneracja płuc, rzucanie palenia

Zobacz także

Brak papierosów to lepszy nastrój→

Skutecznie rzuć palenie→

10 sposobów na papierosa→

10 trików na rzucenie palenia→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu