• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pomarańczowa zupa marchewkowa z suszonymi owocami

Stworzone przez Michal Karas, 15 marca 2018 w Przepisy

Kto z nas w marcu nie marzy już o pierwszym powiewie wiosny i grzaniu się w ciepłych promieniach słońca? Zadbajmy o to, by rozgrzać się od środka, a braki w słońcu zastąpmy sięgając po pomarańczowe warzywa i suszone owoce. Najlepiej w gorącej wersji zup kremów, zapiekanek czy pikantnych dań orientalnych.

Zawarte w pomarańczowych warzywach i owocach składniki odżywcze pozwolą trochę oszukać nasz organizm i zastąpić słońce. Są bowiem bogate m.in. w beta-karoten, który sprawi, że skóra jeszcze przed wiosną zyska zdrowy, promienny wygląd. Suszone pomarańczowe owoce np. suszone morele są zaś cennym źródłem witamin A, C, PP i B6, które pomagają zachować zdrową skórę, wspomagają odporność i zmniejszają uczucie zmęczenia.

Jeśli postawimy na ciepłe, nieco pikantne potrawy, rozgrzejemy się od środka, a zabawa energetycznym, radosnym kolorem pomarańczowym w kuchni doda nam chęci do działania. Pomarańczowa zupa krem z marchwi jest więc idealnym rozwiązaniem na ostatnie zimowe, chłodne, szare dni, gdy już z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszej aury za oknem.

Składniki:

  • 8 dużych marchewek
  • 60g miechunki peruwiańskiej
  • 200g suszonych moreli
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 100g pestek dyni lub ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • kilka liści szałwii

Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy na duże talarki. Władamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie miechunkę peruwiańską zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Gdy marchewka jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i blendujemy z namoczonymi złotymi owocami. Następnie podgrzany bilion łączymy z mlekiem kokosowym, purée i przyprawami. Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni i orzeszkami pinii, podajemy z liściem szałwii.

Źródło: 38 PR

Posted in Przepisy | Tagged bakalie, krem z marchwi, suszone morele, zupa

Zobacz także

Pieczone buraki z morelami i tymiankową nutą→

Energetyczne zupy na wiosnę (i nie tylko!)→

Kulki RAW→

Do czego dodać rośliny strączkowe?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu