• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pikantna herbata z jabłkiem na chłodne wieczory

Stworzone przez Karol Pisarski, 3 stycznia 2019 w Przepisy

Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, nic tak nie poprawia nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które staną się chwilą ciepłej rozkoszy, gdy słońce zachodzi wczesnym popołudniem. Dlaczego warto sięgnąć po imbir, cynamon i anyż nie tylko w okresie świątecznym?

Nie od dziś wiemy, że dodanie imbiru do dań jest dla nas korzystne. Chodzi nie tylko o wyrazisty, pikantny smak czy szybkie rozgrzanie organizmu, ale też o zdrowotne działanie w naszym układzie pokarmowym. Imbir rzeczywiście rozgrzewa nawet spożywany na zimno, a podnosząc temperaturę organizmu przyśpiesza też metabolizm i wspomaga trawienie. Działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co zimą może być szczególnie przydatne – jemy tłusto i mamy znacznie mniej warzyw/owoców sezonowych do dyspozycji.

Podobnie sprawa ma się z cynamonem. To nie tylko aromatyczny dodatek, który przywodzi na myśl ciepło świątecznej atmosfery. To też sposób na walkę ze skutkami niezdrowej, tłustej i słodkiej diety. Dodatek cynamonu do dań powoduje, że stają się bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Podobnie jak imbir, cynamon przyśpiesza przemianę materii w organizmie. Codzienna porcja tej przyprawy może okazać się doskonałym pomysłem.

Nic więc dziwnego, że zimowe miesiące kojarzymy właśnie z tymi przyprawami (a także z goździkami i anyżem, które mają podobne działanie) – one najzwyczajniej dają naszemu organizmowi więcej ciepła i poprawiają metabolizm, a z nim samopoczucie. Tym chętniej polecamy silnie doprawioną herbatę przynajmniej raz dziennie, jako wsparcie dla zdrowej diety, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie!

Składniki:

  • ulubiona herbata czarna lub czerwona
  • 1 laska cynamonu
  • 1-2 plastry imbiru
  • pół jabłka
  • 2 goździki
  • gwiazdka anyżu

Przygotowanie: Herbatę zalewamy najlepiej po lekkim przestygnięciu wody, w temperaturze 80 stopni. Dzięki temu mamy pewność, że wrzątek nie pozbawi przypraw ich właściwości. Parzymy przez ok. 3 minuty razem z przyprawami (anyżem i goździkami). Cynamon i imbir dodajemy po tym okresie, ponieważ z nimi herbata nie zaparzy się odpowiednio. Imbir powinien być pokrojony w plasterki o grubości kilku milimetrów, dzięki czemu szybko odda nam swój sok i aromat. Puree lub tarty cienko imbir również się sprawdzą, jednak zmieniają konsystencję herbaty.

Na koniec, by złagodzić pikantny smak naparu i osłodzić ją w naturalny sposób, dodajemy jabłko. Jeśli nie macie nic przeciwko mętnej konsystencji, owoc można zblendować i dodać jako mus lub dolać tylko wydzielony przy blendowaniu sok. Jeśli wolicie klarowniejszą formę, drobne plasterki sprawdzą się doskonale, a po wypiciu naparu będzie można zjeść je na deser. Smakosze cynamonu i imbiru mogą pokusić się o wyjedzenie również przypraw, których smak po wymoczeniu w herbacie będzie łagodniejszy.

Źródło: Własne / na podst. inf. pras.

Posted in Przepisy | Tagged anyż, cynamon, dietetyczne przepisy, goździki, herbata korzenna, herbata rozgrzewająca, imbir, jak przyprawiać, rozgrzewający napój

Zobacz także

Makaron na zielono z żurawiną→

Ser pleśniowy z truskawkami→

Imbir – jesienny must have→

Jesienny napój na poprawę odporności→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu