• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pietruszka pomaga przy stłuszczeniu wątroby

Stworzone przez Michal Karas, 15 lutego 2018 w Żywienie

Silny przeciwutleniacz zawarty m.in. w kiwi, selerze, natce pietruszki i papai zapobiega niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby związanemu z otyłością – wykazały badania opublikowane w piśmie “Hepatology Communications”.

Rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby w USA staje się coraz większym problemem zdrowia publicznego ze względu na rosnący odsetek osób otyłych. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do rozwoju nowotworów oraz potrzeby przeszczepu wątroby – piszą naukowcy z Uniwersytetu Kolorado (USA). Ich badania wskazują, że rozwój tego schorzenia może zatrzymać antyoksydant o nazwie pirolochinolinochinon (PQQ).

Pirolochinolinochinon podawany samicom myszy żywiących się pokarmem stanowiącym ekwiwalent niezdrowej zachodniej diety zapobiegał rozwojowi stłuszczenia wątroby u ich potomstwa.

Coraz więcej wyników badań świadczy o tym, że rozwój otyłości i stłuszczenia wątroby u dzieci ma związek z wpływem odżywiania matki w okresie ciąży na mikrobiom jelitowy płodu. Mikrobiom jelitowy warunkuje z kolei dojrzewanie i prawidłową pracę układu odpornościowego i trawiennego, a także mózgu.

– Ekspozycja na czynniki związane z otyłością matki sprawia, że płód rozwija się w środowisku charakteryzowanym przez stan zapalny. Prowadzi to do trwałych zaburzeń pracy układu immunologicznego oraz zachwianej równowagi ogółu bakterii zamieszkujących jelita dziecka, a w rezultacie do zwiększonego ryzyka stłuszczenia wątroby – mówi dr Karen Jonscher, autorka badań.

– Wyniki naszej analizy zwracają uwagę na to, jak ważny jest okres prenatalny w aspekcie ochrony przed negatywnymi skutkami lipotoksyczności spowodowanej nieprawidłowym odżywianiem się – zauważa dr Jonscher.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Żywienie | Tagged antyoksydanty, kiwi, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, pietruszka, profilaktyka, seler

Zobacz także

Nietrzymanie moczu da się poskromić→

kiwi berry czy baby kiwi? A może minikiwiMałe kiwi idealne w jesiennej diecie→

Udar to nie tylko przypadłość starszych ludzi→

Do czego może doprowadzić palenie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2023
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2023
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2023
  • Nietrzymanie moczu da się poskromić

    26 marca 2023
  • Jak skutecznie zadbać o serce

    25 marca 2023

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu