• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Organizm lubi omega-3

Stworzone przez Ela Makos, 29 kwietnia 2016 w Zdrowie, Żywienie

Kwasy omega-3 – mimo, że są niezwykle ważne dla naszego organizmu to bywają też kłopotliwe. Nasz organizm ma bowiem spore trudności z ich syntezą

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć na przykład w oleju lnianym, tranie, rybach, orzechach włoskich czy pestkach dyni. Korzystne dla naszego zdrowia substancje z tej grupy występują w kilku postaciach. Okazuje się, że najlepszy dla organizmu jest czysty kwas omega-3 ALA. Kwas alfa-linolenowy ALA to organiczny związek chemiczny. W naszym organizmie przybiera on formę (czyli konwertuje) dwóch innych rodzajów kwasów omega-3: eikozapentaenowego EPA oraz dokozaheksaenowego DHA.

Badania nad wpływem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na zdrowie człowieka wykazały między innymi, że spożywanie tego typu tłuszczów jest niezbędne dla dobrej kondycji układu naczyniowo-sercowego i nerwowego, a także zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Jeżeli nie przyjmujemy kwasów omega-3 to nasz organizm musi sobie z tym radzić w inny sposób. Używa wtedy znacznie gęstszych kwasów. Ma ich pod dostatkiem, bo sami wiele z nich dostarczamy do organizmu. Jeżeli nie będziemy mieć czystego kwasu ALA to musimy liczyć się z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Wśród nich znajdują się wspomniane już nowotwory czy choroby degeneracyjne ośrodkowego układu nerwowego, na przykład takie jak choroba Alzheimera.

Istnieje wiele przyczyn tych chorób. Wśród nich jest stres czy zanieczyszczenia organizmu. Ważną przyczyną jest jednak niedobór kwasów omega-3 i nadmiar kwasów omega-6. Te ostatnie biorą się między innymi z oleju rzepakowego, słonecznikowego. Kiedy organizm używa do budowy błony komórkowej kwasów gęstych, nasyconych, wówczas nasze komórki gorzej komunikują się ze środowiskiem zewnętrznym. Błona komórkowa jest zbyt gruba, a komórka nie może właściwie funkcjonować. Tak rozpoczynają się procesy chorobowe, w tym nowotworowe.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie, Żywienie | Tagged dieta, kwasy, nowotwór, omega-3, omega-6

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu