• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

O żywności kupowanej w upale

Stworzone przez Michal Karas, 15 sierpnia 2018 w Żywienie

W upalne dni lepiej nie robić zakupów na cały tydzień. A mięsa i ryby, szczególnie mrożone, najlepiej przyrządzić do spożycia tego samego dnia – radzi dietetyk Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Paulina Gąsiewska przypomina, że bez względu na pogodę należy przede wszystkim sprawdzać na opakowaniach produktów daty ważności. Latem warto też zwrócić uwagę, jak towary spożywcze są przechowywane w sklepie, czy np. nabiał i mięsa są w dobrze działających chłodniach.

Dietetyk z IŻŻ odradza zakupów na zapas w upalne dni. Dotyczy to szczególnie produktów mrożonych, np. mięsa, ryb, warzyw, owoców, lodów. W drodze do domu mogą się zacząć rozmrażać. Także dlatego najlepiej je przyrządzić i zjeść tego samego dnia. “Kiedy mrożone produkty zaczną się rozmrażać, nie należy ponownie wkładać ich do zamrażalnika” – podkreśla Gąsiewska. Wyjaśnia, że po ponownym rozmrożeniu, przyrządzeniu i spożyciu zwiększa się ryzyko zatruć pokarmowych. Kupowanie przetworów mięsnych, np. wędlin, lub rybnych w dużych ilościach w upalne dni też nie jest najlepszym pomysłem.

Najlepiej w upały kupować i jeść warzywa i owoce. Zawierają bardzo dużo wody, niektóre nawet ponad 90 proc. Zjadając je, nie tylko nawadniamy organizm, ale również uzupełniamy składniki, które szybko tracimy w wysokich temperaturach.

Warto do koszyków włożyć także fermentowane produkty mleczne – zsiadłe mleko, maślankę, kefiry lub naturalne jogurty. “One dostarczają wody do organizmu, mają działanie chłodzące, a ponadto są łatwiej trawione niż inne produkty mleczne, np. mleko” – mówi PAP Gąsiewska.

Podczas zakupów nie można zapomnieć o wodzie. Najlepsza jest mineralna. “Jeżeli chcemy się napić wody owocowej, to najlepiej zrobić ją w domu, dodając plasterki cytryny lub inne owoce, a do tego listki mięty. Ona również ma właściwości chłodzące. Tzw. woda owocowa sprzedawana w sklepach zawiera zwykle cukier” – wyjaśnia dietetyk.

Gąsiewska zwraca uwagę, że z zakupami należy szybko wrócić do domu. Jeżeli poleżą w bagażniku auta kilka godzin, to część może się już nie nadawać się do spożycia. Chodzi o produkty szybko się psujące: mięso, ryby, ich przetwory, produkty mleczne i mrożonki. Można trochę zmniejszyć ryzyko, przewożąc je w styropianowych pojemnikach lub torbach termoizolacyjnych. Najlepsze są lodówki turystyczne.

Autor: Wojciech Kamiński, PAP – Nauka w Polsce

Posted in Żywienie | Tagged mrożonki, nabiał, przechowywanie, zakupy

Zobacz także

Nabiał pomocny na poparzenia słoneczne→

Spotkania na Szczycie Rozsądnych Zakupów→

Raport specjalny: Kupuj odpowiedzialnie!→

Mrożonki: tak czy nie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu