• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Niezniszczalne stawy

Stworzone przez Ela Makos, 22 kwietnia 2016 w Zdrowie

Nasze stawy i kości nie są niezniszczalne. Gdy jesteśmy młodzi wydaje nam się jednak, że jest inaczej. Warto o nie dbać, gdyż nawet osobom młodym zdarza się, że zarówno mięśnie, jak i wspomniane stawy i kości przestają współpracować

Tego typu przypadłości są szczególnie uciążliwe, gdy wcześniej prowadziło się aktywny tryb życia. Zaburzenia pracy stawów, mięśni i kości mogą się na to przełożyć, a co za tym idzie zupełnie zmienić nasz obecny tryb życia. Zapobieganie takim przypadkom pozostaje zatem w naszej sferze zadań. Na takie dolegliwości pomóc może kilka składników. Wśród nich są między innymi małże zielone. Często nazywa się je także omułkami zielonowargowymi. Co w nich takiego wyjątkowego? Mają wysoką zawartość żelaza, glikozaminoglikanów (w tym siarczan chondroityny), betainy, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, a także substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Tego typu składniki nie są charakterystyczne dla wszystkich rodzajów małż. Zależy to bowiem od środowiska wodnego, w jakim żyją. Tego typu składniki są natomiast charakterystyczne między innymi dla małż mieszkających w okolicach Nowej Zelandii.

Pierwsi mieszkańcy Nowej Zelandii, czyli Maorysi, już setki lat temu znali właściwości małż bytujących tam i z nich korzystali. Natomiast pod koniec lat 60-tych, w Stanach Zjednoczonych, naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków, pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm (dnę moczanową). Zwykle charakteryzuje się on nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów, czego skutkiem jest bolesny obrzęk. Późniejsze badania kliniczne wykazały, iż wyciąg z omułków zielonowargowych skutecznie zwalcza nie tylko objawy, ale także przyczyny tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych.

Małże zielone są aktualnie hodowane na farmach morskich w Nowej Zelandii. Stąd też możllwość uzyskania sporej ilości substancji, która stanowi wsparcie dla naszych stawów i całego aparatu ruchowego. Wszystko to sprawiło, że pojawili się producenci, którzy postanowili stworzyć preparaty zawierające właśnie takie składniki.

Poza wyciągiem z małża zielonego są także inne ważne elementy. Pracę naszych stawów wspiera także kurkuma, a dokładniej kurkumina, która zawarta jest w ekstrakcie z kłącza kurkumy długiej. Działa przede wszystkim przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Znacznie zmniejsza on ból stawów, zwiększając tym samym szybkość chodzenia. Poza tym ogranicza wpływ niekorzystnych procesów enzymatycznych na prawidłowe funkcjonowanie stawów, a zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Do tego dochodzi także kwas hialuronowy należący do związków nazywanych glikozaminoglikanami. Stanowi on główny składnik mazi stawowej, a ta oczywiście przekłada się na prawidłowe działanie stawów. Ochrania więc ich powierzchnie, nie dopuszczając do degeneracji i wycierania. Kwas hialuronowy, ze względu na swoją zdolność do wiązania wody, reguluje również zawartość wody w przestrzeni międzykomórkowej tkanki łącznej i utrzymuje właściwy stopień nawilżenia wszystkich elementów stawowych. Jego niedobór powoduje wysychanie chrząstek, a w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia zakresu ich ruchu i „strzykania” w kościach.

Nie można zapomnieć również o kolagenie, który, jako białko, produkuje maź stawową. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie elastyczności i twardości chrząstki stawowej, ma on także wpływ na ruchomość, a wiec decyduje o naszej sprawności czy aktywności fizycznej. Z czasem jego ilość niestety się zmniejsza, wtedy też warto posiłkować się dodatkowymi dawkami kolagenu.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Zdrowie | Tagged badania, kolagen, małże, stawy, zdrowie

Zobacz także

Biegając pamiętaj o szanowaniu stawów→

Woda ważna dla zdrowych nerek→

Nietrzymanie moczu da się poskromić→

Jak skutecznie zadbać o serce→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025
  • W którym mieście rowerzyści mają najlepiej?

    7 lipca 2025
  • „Wstanie lewą nogą” wyjaśnione naukowo

    6 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu