• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Nieoczekiwana zaleta częstego jedzenia jaj

Stworzone przez Michal Karas, 15 stycznia 2019 w Facet

Jedno jajko dziennie może pełnić rolę ochronną przed cukrzycą typu 2. To efekt dwóch fińskich badań, z których najnowsze właśnie opublikowano na łamach „Molecular Nutrition and Food Research”.

Jajka są jednym z bardziej kontrowersyjnych elementów diety. Oskarżane o negatywny wpływ na cholesterol, są również przedmiotem spekulacji w kwestii potencji – jedne ludowe mądrości obarczają je winą za bezpłodność, a inne wychwalają ich zalety. W żadną stronę tych twierdzeń nie udało się dotąd potwierdzić i na dziś można potraktować to jako mit.

Mają jednocześnie udowodnione pozytywne właściwości dzięki zawartym pierwiastkom i składnikom bioaktywnym. Dlatego dziś nie słyszymy już apeli, by bardzo ograniczać spożycie jajek. W fińskim Kuopio już wcześniej ustalono, że jaja w diecie mogą mieć związek z częstotliwością występowania cukrzycy typu 2 u mężczyzn. Teraz kolejne badanie wskazuje, skąd potencjalnie korzystny wpływ jajek.

– Celem naszej najnowszej pracy było zbadanie, jakie składniki jaj mogą potencjalnie odpowiadać za tę zależność, z użyciem tzw. niecelowanej analizy metabolomicznej, techniki, która pozwala na analizę szerokiej gamy chemikaliów w próbce – tłumaczy Stefania Noerman z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.

W celu ustalenia wpływu jaj przez aż 19 lat sprawdzano skład chemiczny próbek od 239 mężczyzn podzielonych na dwie grupy. W pierwszej byli panowie jedzący jedno jajko dziennie lub więcej. W drugiej – osoby spożywające najwyżej parę jaj w tygodniu. Udało się ustalić punkty wspólne pomiędzy powyższymi grupami a dwiema innymi: mężczyznami zapadłymi w tym czasie na cukrzycę typu 2 a pozostałymi.

Dlatego badacze z Finlandii uważają, że konkretne związki lipidowe zawarte w jajkach wiążą się z niższym ryzykiem powstania tej uciążliwej choroby. Powstałe po ich przyjmowaniu produkty metabolizmu mogą mieć czynny udział w ochronie przed cukrzycą.

Oczywiście, choć wnioski są obiecującą wskazówką, trzeba wziąć pod uwagę ograniczenia badania. Liczba mężczyzn objętych analizą była – z racji długiego terminu projektu – bardzo ograniczona. Po drugie, dla uzyskania wiążących rezultatów i pewności konieczne są również innego rodzaju badania – na hodowlach komórkowych oraz interwencyjne, na pacjentach.

– Chociaż za wcześnie jest na wyciąganie jakichkolwiek wiążących wniosków, mamy teraz pewne wskazówki na temat składników związanych ze spożyciem jaj, które mogą modyfikować ryzyko cukrzycy typu 2 – tłumaczy badaczka.

Źródło: Molecular Nutrition and Food Research / PAP

Posted in Facet | Tagged cukrzyca typu 2, jajka, profilaktyka cukrzycy

Zobacz także

Cukrzyca: zapobiegać znacznie łatwiej niż leczyć→

Trening na czczo dobry dla zdrowia→

Bogactwo ukryte w jajach→

Jogurt jako zdrowa przekąska? Sprawdź etykietę→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu