• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Niedoceniany skarb – polskie jabłko

Stworzone przez Michal Karas, 8 kwietnia 2019 w Żywienie

Nie musi być z Grójca czy Sandomierza, ale lepiej kupić owoc krajowy niż importowany. Jest nie tylko tańszy, ale też potencjalnie zdrowszy. Jedno dziennie – to standard, którego można się trzymać z przyjemnością, korzyścią dla nerek i bez uszczerbku dla domowego budżetu.

Na pewno nie jest to owoc równie egzotyczny co rambutan, liczi czy inny physalis. A jednak to właśnie jabłko powinno stanowić jedną z pięciu zalecanych codziennie porcji owoców i warzyw. Jest nie tylko tanią alternatywą dla sezonowych cytrusów, ale też doskonale łączy się z warzywami jako element przekąski. A zawarte w nim proste cukry? Można przełknąć bez wyrzutów sumienia.

Do tego jabłka są aktualnie w Polsce owocami całorocznymi dzięki nowoczesnym chłodniom i można bez obaw nawet w maju kupić świeży owoc zebrany we wrześniu poprzedniego roku. Próżniowe chłodnie wydłużają życie tych owoców, a nie ujmują im zalet.

jabłuszko1

Jabłka to owoce, które eksportujemy na cały świat, bijąc na głowę inne kraje znane z sadownictwa. Gdy Ty kupujesz dla spróbowania azjatycką pitahaję, w Wietnamie otwierane są skrzynie z polskimi jabłkami właśnie! Warto mieć to na uwadze nie tylko z patriotycznej dumy, ale też dla własnego zdrowia. Dlaczego? Owoce produkowane lokalnie i przeznaczone do szybszego spożycia nie są poddawane tylu zabiegom konserwującym, co te przywożone z innych krajów, które trzeba np. glazurować, by lepiej zniosły trudy transportu.

To owoce, które korzystnie wpływają na pracę nerek i całego układu moczowego. Zawierają kwasy, które obniżają pH moczu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu złogów szkodliwego szczawianu wapnia, a w konsekwencji – tworzeniu się kamieni nerkowych.

Owoce te mają sporo błonnika i antyoksydantów, choć tu warto zaznaczyć, że mówimy głównie o skórce. Warto pamiętać, aby jabłka spożywać właśnie ze skórką (można ją bez skrępowania zblendować, jeśli przygotowujesz smoothie), pod którą znajduje się najwięcej witamin. A tę, z racji oprysków i innych zabiegów konserwacyjnych, warto przed podaniem umyć ręcznie i sparzyć gorącą wodą.

Rozsławiające nasz kraj owoce obniżają też poziom złego cholesterolu oraz oczyszczają wątrobę. Jabłka aż w 80-95% składają się z wody, co sprawia, że działają moczopędnie i

korzystnie wpływają na filtrację nerek.

Źródło: Medholding / własne

Posted in Żywienie | Tagged antyoksydanty, błonnik w diecie, gdzie znaleźć antyoksydanty, jabłka, owoce w diecie

Zobacz także

Soki owocowe: fakty i mity→

Dieta portfolio świetna dla układu krwionośnego→

Pełne ziarno dla zdrowia→

Gdzie najlepiej szukać błonnika→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu