• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Mniej mleka = wcześniejsza menopauza?

Stworzone przez Michal Karas, 22 maja 2017 w Kobieta

Nie tylko na osteoporozę, również i na przedwczesną menopauzę bardziej narażone są kobiety, która spożywały mało mleka i produktów mlecznych – wynika z badań opublikowanych przez „American Journal of Clinical Nutrition”

Menopauza, powodowana spadkiem wytwarzania hormonów żeńskich, na ogół pojawia się w wieku 45-55 lat, ale u co dziesiątej kobiety występuje przed ukończeniem 45 lat -specjaliści nazywają ją przedwczesną menopauzą. Najnowsze obserwacje sugerują, że może jej sprzyjać niskie spożycie produktów mlecznych.

Główna autorka badań Alexandra Purdue-Smithe z School of Public Health and Health Sciences na University of Massachusetts Amherst twierdzi, że wynika z to badań 100 tys. amerykańskich pielęgniarek, które w 1989 r. miały 25-42 lat. Badania były prowadzone w ramach projektu Nurses’ Health Study II.

Przez 20 lat pielęgniarki pytano m.in. o to, jak się odżywiają, w tym jak często spożywają mleko i produkty mleczne. Ankietę tę w tym okresie przeprowadzono pięciokrotnie. Obserwacje kontynuowano do 2011 r., w tym czasie ponad 2 tys. kobiet z tej grupy miało przedwczesną menopauzę.

Purdue-Smithe twierdzi, że panie, które częściej spożywały witaminę D wraz z produktami mlecznymi o 17 proc. były mniej narażone na przedwczesną menopauzę w porównaniu do tych, które sięgały po nie rzadziej. Podobną zależność wykryto w przypadku wapnia: większe jego spożycie w produktach o 13 proc. zmniejszało ryzyko zbyt wczesnego przekwitania.

Amerykańska specjalistka przyznaje, że nie wiadomo, jaki jest związek większego spożycia witaminy D i wapnia z wiekiem, w którym ujawnia się menopauza. Zauważono jedynie, że podobnego efektu nie daje suplementacja witaminy D i wapnia ani większe spożywanie oleju rybiego również obfitującego w te składniki.

Spośród produktów mlecznych najwięcej witaminy D i wapnia zawierają naturalny jogurt, sery, mleko sojowe wzbogacane w te składniki oraz fortyfikowany sok pomarańczowy. Składniki te zawierają również ryby, szczególnie łosoś, tuńczyk i sardynki.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Kobieta | Tagged menopauza, mleko, produkty mleczne

Zobacz także

Jak zmierzyć się z menopauzą?→

Schudłaś za młodu? Może ci to zaszkodzić!→

Menopauza: fakty i mity→

Im niższa sprawność, tym większe ryzyko depresji→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Coraz więcej nowotworów skóry – zbadaj się!

    14 lipca 2025
  • Suplementy odchudzające nie działają

    13 lipca 2025
  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu