• Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje
mleko 1

Ryzykowna ucieczka od produktów mlecznych

Stworzone przez Michal Karas, 24 kwietnia 2017 w Dieta

Tykającą bombą osteoporozy jest bezmleczna dieta coraz bardziej popularna wśród ludzi młodych – alarmuje „BBC News” powołując się na raport National Osteoporosis Society

Z opracowania tego wynika, że w Wielkiej Brytanii co piąta osoba przed 25. rokiem życia nie spożywa produktów mlecznych lub sięga po nie zbyt rzadko. Dieta co czwartego nastolatka zawiera mniej niż 400 mg wapnia dziennie, które i tak jest poziomem minimalnym, jaki zalecają specjaliści.

Dorośli powinni spożywać dziennie 700 mg wapnia, a osoby w wieku 11-18 lat – 1000 mg. Najlepszym jego źródłem są mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, a także ryby oraz orzechy i nasiona.

Raport National Osteoporosis Society objął badaniami 2 tys. osób, w tym 239 w wieku poniżej 25. lat oraz 339 od 16 do 35 roku życia.

Prof Susan Lanham-New z University of Surrey, ekspert National Osteoporosis Society podkreśla, że spożycie zawierających wapń produktów jest szczególnie ważne u osób młodych poniżej 25. roku życia, ponieważ od tego zależy budowa i gęstość ich kości. W późniejszym wieku można tylko ją utrzymać, a po ukończeniu 35 lat gęstość zaczyna się zmniejszać.

Jeśli gęstość kości jest zbyt mała, grozi to osteoporozą, szczególnie u kobiet. W Wielkiej Brytanii cierpi z jej powodu co druga kobieta po 50. roku życia oraz co piąty mężczyzna. Podobnie jest w Polsce.

Z badań Food Standards Agency wynika, że niskie spożycie mleka powoduje, że coraz częściej zdarza się nietolerancja mleka. W Wielkiej Brytanii występuje ona prawie u co drugiej osoby w wieku 16-24 lata oraz jedynie u 8 proc. ludzi po 75. roku życia.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Dieta | Tagged dieta, mleko, mleko w diecie, nabiał, osteoporoza, zdrowie

Zobacz także

slub1Małżeństwo dobre dla serca. Dosłownie!→

ikona1234_kobieta_sport8Maska antysmogowa dla każdego?→

ikona123zdrowie.sport3Cztery „ale” dla zdrowia→

sportkobieta123Zaczynamy biegać. O czym warto pamiętać?→

  • Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Polecane filmy

Najnowsze

  • orzechy 2

    Kolejny argument za sięganiem po orzechy

    24 kwietnia 2018
  • kobieta ćwiczy

    Wycisk nie obniża odporności

    23 kwietnia 2018
  • kobieta2_ikony_123_21

    Hormony nie wpływają na funkcje poznawcze

    22 kwietnia 2018
  • Close-up of young woman measuring her waist with tape measure

    Dobry jak… makaron w diecie!

    20 kwietnia 2018
  • FitMagazyn052

    Zmień nawyki z FIT Lovers

    20 kwietnia 2018

Szuakj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu