• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Kwiatowe posiłki

Stworzone przez Ela Makos, 14 października 2016 w Żywienie

Kwiaty mogą nie tylko pięknie pachnieć, ale i być bardzo smaczne. Nie należy jeść ich wszystkich, ale niektóre gatunki zawierają sporo właściwości odżywczych, a także nadają potrawom charakterystycznego aromatu

Wiele kwiatów i innych roślin, które możemy dostrzec na łąkach lub w ogródkach może mieć zastosowanie w naszej codziennej diecie i zastępować suplementy diety, które kupujemy na co dzień w aptekach w postaci tabletek. Niejednokrotnie stosujemy też gotowe herbaty z suszonych ziół. Równie smaczne, a nawet znacznie lepsze są jednak te własnoręcznie przygotowane przetwory z kwiatów, a więc np. soki.

Wykorzystując do posiłków świeże kwiaty możemy też przyswoić sporo składników odżywczych, np. rozpuszczalne w tłuszczach: błonnik i białko, których nie zawierają herbatki ziołowe.

Kwiaty i ich właściwości są od dawna znane i stosowane, lecz nie wszyscy korzystali z nich w codziennej kuchni, być może przez brak wiedzy i tradycji. Samodzielne zbieranie kwiatów czy chwastów wymaga takiej samej wiedzy jak zbieranie grzybów. Należy umieć rozpoznawać, co się zbiera, by zamiast białego bzu (kwiatostanu drzewa) nie zerwać trującego szaleju jadowitego (rosnącego na obrzeżach jezior i bagnach). Ostatnio powraca się do jedzenia kwiatów, a na rynku jest już wiele książek – poradników dla zbieraczy i kucharzy amatorów zainteresowanych kwiatową dietą.

Do tych kwiatów, które w naszej strefie klimatycznej można hodować i stosować w diecie prawie cały rok, są m.in. świeże stokrotki, bo zaczynają kwitnienie w marcu, a kończą w listopadzie. W kuchni sprawdzają się też nasturcje, ponieważ można jeść zarówno ich kwiaty, jak i liście oraz ich niedojrzałe nasiona. Begonie są kwaśne i krupiące. Powszechnie dostępne są też bratki, fiołki rogate i aksamitki.

Na przełomie wiosny i lata można również wykorzystać dziki bez (bez czarny). Działa on oczyszczająco, a także stymuluje nerki do pracy. Wpływa również na pracę układu krążenia oraz układ oddechowy. Nie wolno jednak spożywać go na surowo, bo może nam zaszkodzić. Powinno się go poddać obróbce termicznej, przygotowując z jego kwiatów konfiturę, syrop lub też smażąc racuchy z dodatkiem bzu.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Żywienie | Tagged bez, kwiaty, posiłki, rośliny, wartości odżywcze

Zobacz także

Leki z polnych kwiatów? To możliwe!→

Węglowodany w diecie sportowca→

Wielka moc ziół i niezwykłe życie zwierząt→

Posiłki gimnazjalistów→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu