• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Kuchenne przykazania

Stworzone przez Redakcja, 6 stycznia 2016 w Żywienie

Dbanie o sylwetkę to połączenie zdrowej diety i odpowiedniego wysiłku fizycznego. Jednak dieta to 70 proc. sukcesu. Oto 10 przykazań, które powinny obowiązywać w Twojej kuchni

Po pierwsze
Jadaj regularnie. Częste, niewielkie porcje są znacznie lepsze niż jedna czy dwie duże. Optymalna liczba posiłków w ciągu dnia to 5 – 6.

Po drugie
Pamiętaj, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być spożyte do 60 minut po przebudzeniu. Nie odkładaj go na później, bo spowolnisz tempo przemiany materii.

Po trzecie
Staraj się, by każdy Twój posiłek był zbilansowany. Jogurt jest dobrym dodatkiem, nie zastąpi jednak posiłku. Za to wzbogacony o płatki owsiane i orzechy lub mielone siemię lniane, staje się znacznie bardziej wartościowy.

Po czwarte
Wybieraj produkty mało przetworzone. Zastąp jasne pieczywo tym pełnoziarnistym, ryż biały zamień na brązowy, wprowadź do jadłospisu makaron razowy i płatki owsiane.

Po piąte
Niech w każdym posiłku dominującym elementem będą warzywa! Powinny zajmować przynajmniej połowę talerza, najlepiej, aby do każdego posiłku były w innym kolorze.

Po szóste
Nie przesadzaj z solą. Jej wysokie spożycie może powodować kłopoty z nerkami, nadciśnienie i magazynowanie wody podskórnej. Ryż czy makaron sól po ugotowaniu, dodawaj więcej suszonych ziół i przypraw.

Po siódme
Nie daj się zwariować. Jeśli raz w tygodniu pozwolisz sobie na wysokokaloryczny posiłek, świat się nie zawali. Bilans kaloryczny można rozpatrywać w wymiarze tygodniowym. Z tego punktu widzenia, nawet kilkaset dodatkowych kalorii nie stanowi zagrożenia dla Twojego zdrowia i sylwetki.

Po ósme
Nie unikaj tłuszczu. Wybieraj ten zdrowy – oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, avocado, ryby zimnowodne – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, stan skóry, włosów i paznokci. Usprawnia pracę serca i mózgu.

Po dziewiąte
Uważaj na produkty light i gazowane napoje. Zwykle to nie tłuszcz tuczy, a nadmiar kalorii i węglowodany, których produkty light zawierają tyle samo (a czasem więcej), co “pełne” odpowiedniki. W szklance gazowanego napoju potrafi znajdować się równowartość 7 łyżeczek cukru oraz ogromna ilość konserwantów. Wybieraj wodę mineralną, zieloną herbatę i jednodniowe soki warzywne.

Po dziesiąte
Niejedzenie po 18 jest błędem! Daje szybkie efekty, ale spowalnia metabolizm. To sprawia, że jesteś bardziej narażona/y na wystąpienie efektu jo-jo. Ostatni posiłek spożywaj na około 1 – 1,5 godziny przed snem. Unikaj jednak wtedy chleba, produktów zbożowych i owoców. Ostatni posiłek powinien być bardzo niewielki i zawierać proteiny.

Jacek Bilczyński

Posted in Żywienie | Tagged fit kuchnia, kuchenne przykazania, porady Jacka Bilczyńskiego, przykazania w kuchni, zasady zdrowej diety

Zobacz także

Mity dotyczące odchudzania→

Dieta hormonalna – czy i jak działa?→

Ser pleśniowy z truskawkami→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu