• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Kruche ciasteczka z masą serową

Stworzone przez Redakcja, 3 października 2015 w Przepisy

Dziś przygotowaliśmy dla Was zdrowe, kruche ciasteczka. Dzięki pełnowartościowym składnikom stają się doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jedno duże ciasteczko zawiera jedynie około 100 kcal!

Składniki (na około 3-4 duże ciasteczka):
– 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 duża łyżka oleju kokosowego
– 150g lekkie twarogowego serka homogenizowanego
– 1 łyżeczka naturalnego miodu
– 1 żółtko
– 75g jagód
– 150g truskawek
– około 100ml wody
– szczypta soli
– stewia

Przygotowanie
Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki, dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody.
Podgrzewamy 50ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.

Kaloryczność (Całego przepisu – 3-4 dużych babeczek): 375kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 39g

Posted in Przepisy | Tagged fit ciasteczka, fit desery, fit kuchnia, kruche ciasteczka, przepisy Jacka Bilczyńskiego

Zobacz także

Ser pleśniowy z truskawkami→

Indyk z rozmarynem i warzywami→

Akademia Smaku: Domowy ocet jabłkowy→

Akademia Smaku: 5 posiłków dziennie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu