• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Korzenna herbata dla układu pokarmowego

Stworzone przez Michal Karas, 5 stycznia 2018 w Przepisy

Może podbić serce smakiem, ale też wykazuje korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dodawanie imbiru, goździków i pieprzu cayenne do herbaty to świetny pomysł na wzmocnienie odporności i poprawę zdrowia.

Imbir, goździki i pieprz cayenne to naturalne spalacze tłuszczu. O imbirze zdarzało nam się pisać wielokrotnie, choćby z uwagi na jego działanie przeciwbólowe i przeciwbakteryjne, a do tego wzmacnianie odporności. Goździki są jednak częściej uznawane za aromatyczny dodatek do piwa/wina niż element diety. A jednak, dzięki zawartości eugenolu wpływają korzystnie na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu. Pieprz cayenne przekazuje nam z kolei kapsaicynę, która wykazuje korzystny wpływ przeciwbólowy i antyoksydacyjny.

Oczywiście żadna z tych substancji sama w sobie nie pomoże nam uregulować metabolizmu, a tym bardziej nie odchudzi. Jednak napoje z ich dodatkiem pite codziennie rano poprawią przemianę materii i zadbają o lepszą odporność organizmu. Tym bardziej polecamy opcję dodania tych przypraw do herbaty, zwłaszcza miłośnikom pikantnych i wyrazistych smaków.

Składniki:

  • czarna herbata
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok 3 minuty. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o małych oczkach. Kiedy herbata będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, goździki oraz odrobinę pieprzu. Mieszankę pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, pijemy na zimno. Miłośnikom słodkości polecamy dodanie odrobiny miodu do całości, do smaku. A teraz – smacznego i na zdrowie!

Posted in Przepisy | Tagged antyoksydanty, goździki, herbata korzenna, imbir, kapsaicyna, pieprz cayenne

Zobacz także

Czy w alkoholu jest cokolwiek zdrowego?→

Niedoceniany skarb – polskie jabłko→

Pikantna herbata z jabłkiem na chłodne wieczory→

Imbir – jesienny must have→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu