• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Konfitura jabłkowo-cynamonowa z rodzynkami

Stworzone przez Redakcja, 25 września 2017 w Przepisy

Przetwory rzadko są naprawdę fit. A to cukier, a to wartości odżywcze uciekające przy pasteryzacji. To prawda, a jednak trudno sobie wyobrazić zimę bez tego smaku. Więc jeśli lubisz jabłko z cynamonem, ten przepis jest dla ciebie!

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 250 g rodzynek (można mieszać odmiany)
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny

Wybór odmiany jabłek zdecyduje o smaku konfitury, ponieważ w przepisie cukru jest stosunkowo niewiele. Im słodsze jabłka, tym słodszy produkt otrzymamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce).

Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie, dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę!

Źródło: 38 PR / własne

Posted in Przepisy | Tagged cynamon, jabłka, konfitury, przetwory, pyszne przepisy, rodzynki

Zobacz także

Niedoceniany skarb – polskie jabłko→

Pikantna herbata z jabłkiem na chłodne wieczory→

Pomidory i jabłka regenerują płuca po rzuceniu palenia→

Domowej roboty konfitura z dyni→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu