• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

“Jedz dla dwojga, nie za dwoje”

Stworzone przez Ela Makos, 13 stycznia 2017 w Kobieta, Żywienie

Dlaczego prawidłowe odżywianie w trakcie ciąży jest tak ważne i co powinny jeść wtedy kobiety, aby zapewnić sobie i dziecku wszystko to, co najważniejsze? Pisze o tym Anna Rogulska w swojej książce „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”

Na pewno już wiesz, że dieta kobiety ciężarnej musi dostarczać odpowiednią ilość energii, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są one niezbędne nie tylko do prawidłowego rozwoju płodu, lecz także do tego, by przyszła mama czuła się dobrze i była zdrowa.

Obserwując kobiety, które trafiają do mnie na konsultacje, zauważyłam, że najczęściej dopiero w czasie ciąży potrafią zmienić swoje nawyki żywieniowe na dłużej. A wcześniej? Owszem, obiecują sobie, że „od dziś” będą się zdrowo odżywiały i jadły regularnie. Często jednak na obietnicach się kończy.

Wszystkie kobiety planujące macierzyństwo zachęcam do tego, by przyjrzały się swojej diecie ze znacznym wyprzedzeniem. Namawiam, żeby zawczasu wprowadziły zasady racjonalnego żywienia, zmieniły tryb życia, zwróciły uwagę na ruch i odpoczynek.

Większość pacjentek, które otrzymały wskazówki dietetyczne na czas ciąży, nadal ich przestrzega po porodzie, oczywiście z modyfikacją właściwą dla karmienia piersią. Kobiety te przyznają również, że łatwiej jest im później wdrażać zasady racjonalnego żywienia u swoich pociech.

Powtórzę: prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. To wysiłek zrekompensowany cenną nagrodą. Prawidłowo zbilansowana dieta przynosi same korzyści. Zaliczamy do nich mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia:

  • małej masy urodzeniowej dziecka,
  • przedwczesnego porodu,
  • niedokrwistości ciężarnych,
  • wad wrodzonych płodu,
  • nadciśnienia ciążowego.

Sposób odżywiania się kobiety ciężarnej może również wpływać na to, czy dziecko w przyszłości zapadnie na jedną z chorób cywilizacyjnych: cukrzycę, hiperlipidemię, chorobę niedokrwienną serca, nadwagę czy otyłość.

Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci przygotować się do ciąży, a potem, w kolejnych jej tygodniach, dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. W takim celu go napisałam. Oparłam się na obowiązujących aktualnych wytycznych, popartych naukowo zweryfikowanymi ustaleniami. Dobierając zagadnienia szczegółowe, kierowałam się doświadczeniem, które zawdzięczam moim podopiecznym.

Zapraszam do lektury. Po kolei albo na wyrywki. Niech ten przewodnik prowadzi Cię przez najpiękniejszy okres w życiu kobiety.

Anna Rogulska

Źródło: „Jedz za dwojga, nie za dwoje”, Anna Rogulska

Jedz_851x316

Posted in Kobieta, Żywienie | Tagged Anna Rogulska, ćwiczenia, dieta, jadłospis, jedz za dwojga, nie za dwoje, przykładowy

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu