• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jak przygotować domowe przetwory?

Stworzone przez Michal Karas, 6 września 2017 w Żywienie

Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów. W szklanych słoikach i butelkach zamykamy dżemy, konfitury, marmolady, pikle, syropy, kompoty i nalewki. Spiżarniane pyszności kuszą soczystymi kolorami, pięknie pachną i do tego wyśmienicie smakują. Jak je przygotować? Oto podstawowe informacje

Starannie wybierz owoce

Początek września to najlepszy czas na robienie zapasów na zimę. Na straganach i targowiskach nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, które można kupić w bardzo przystępnych cenach, bo i termin przydatności krótki. Wybierajmy te, które są świeże, zdrowe, dojrzałe i pozbawione plam. Wszystkie nadpsute i odgniecione produkty wyrzućmy, ponieważ mogą spowodować, że zepsuje nam się cały słoik.

Przed obróbką, koniecznie pamiętajmy, by dokładnie umyć, oczyścić oraz osuszyć owoce i warzywa. Nie zapomnijmy również o wydrylowaniu pestek np. z wiśni, inaczej stracą sok. Aby zapobiec popękaniu dużych owoców np. moreli czy brzoskwini, tuż przed włożeniem do słoika, należy je nakłuć.

Przygotuj słoiki

Słoiki są najlepszym sposobem na przechowywanie jesiennych pyszności – z łatwością można je wymyć i wyparzyć, a szklana powierzchnia odporna jest na zarysowania i uszkodzenia, w których mogłyby się rozwijać bakterie. Co ważne – szkło nie wchodzi w reakcję ze słodkimi czy kwaśnymi przetworami, dlatego jest całkowicie bezpieczne. Rozmiar słoików dobieramy w zależności od rodzaju przetworu. Większe doskonale sprawdzą się do przygotowania soków, kompotów lub kiszonek np. ogórków. Do dżemów i powideł odpowiednie będą mniejsze, o pojemności około 250 ml.

Wszystkie słoiki przed użyciem należy dokładnie umyć, wygotować lub wyprażyć w piekarniku. Dokładnie sprawdźmy również zamknięcia słoików – pokrywki muszą dobrze pasować, nie mogą być wygięte ani podrapane wewnątrz. Możemy wykorzystać zarówno słoiki typu twist, jak i tradycyjne weki. Jeżeli używamy słoików typu wek, wykorzystujmy za każdym razem nowe gumki – w ten sposób zapewnimy hermetyczne zamknięcie słoików.

Akcja pasteryzacja!

Aby przetwory wytrzymały do zimy, koniecznie muszą zostać poddane pasteryzacji. Owszem, to pozbawi je sporej części prozdrowotnych właściwości, ale coś za coś. W tym celu należy zakręcić słoiki z przygotowaną wcześniej zawartością, włożyć do garnka z wodą i bawełnianą ściereczką na dnie i gotować. Słoiki rozlokujmy tak, by nie stykały się ze sobą, a garnek przykryjmy pokrywą. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików i rodzaju przetworu, zazwyczaj jest to 15-30 minut. Przykładowo dżemy i konfitury w ogóle nie wymagają pasteryzacji – wystarczy wlać wrzącą masę pod sam wierzch słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i okryć kocem do czasu wystygnięcia.

Z kolei kompoty i kiszonki pasteryzujemy raz, w zależności od wielkości słoika, do pół godziny. Innymi sposobami na zrobienie domowych przetworów jest kiszenie – w procesie naturalnej fermentacji, marynowanie – konserwowanie za pomocą octu lub suszenie, czyli odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku.

Źródło: 38 PR

Posted in Żywienie | Tagged kiszenie, kompot, konfitury, pasteryzacja, pikle, przetwory, słoiki

Zobacz także

Domowej roboty konfitura z dyni→

Konfitura jabłkowo-cynamonowa z rodzynkami→

Specjaliści od przetwarzania ogórków→

Co z tą pasteryzacją?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu