• Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Jak czytać kolory owoców i warzyw?

Stworzone przez Dagna Starowieyska, 30 czerwca 2020 w Żywienie

Warzywa i owoce wstępują w przeróżnych kolorach. Barwę nadają im naturalne barwniki, takie jak karotenoidy, chlorofil czy antocyjanozydy. Substancje te wykazują również silne działanie biologiczne. Po kolorze możemy wstępnie powiedzieć, jak dany owoc czy warzywo będzie oddziaływało na organizm.

5 kolorów
Owoce i warzywa przyjęło się dzielić na 5 grup kolorystycznych. Czerwone, żółte, białe, zielone i fioletowe. To oczywiście duże uproszczenie, kolorów jest więcej i czasem trudno o jednoznaczne zakwalifikowanie do określonej grupy. Jednak ten podstawowy podział może okazać się niezwykle przydatną i praktyczną wskazówką podczas komponowania posiłków. Należy podkreślić, że do pełni zdrowia, niezbędna jest cała paleta barw, a nie jeden, określony kolor.

Zawierają głownie likopen oraz antocyjany i potas. Są silnymi przeciwutleniaczami, opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworów. Kolor czerwony kojarzy się z sercem i krwią. W tym przypadku bardzo trafnie – owoce i warzywa z tej grupy wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają pracę serca.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: pomidora, buraki, czerwoną paprykę, arbuza, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, różowego grapefruita, granaty

Ich barwa jest zasługą chlorofilu. Znajdziemy w nich sporo witaminy C. Działają odtruwająco i usuwają toksyny z organizmu. Podnoszą odporność, wspierają pracę wątroby i poprawiają stan cery. Z uwagi na działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko nowotworów. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że polecane są kobietom w ciąży. Zwykle są bardzo niskokaloryczne, w świetnej większości przypadków można spożywać je w dowolnych ilościach, bez obaw o dodatkowe kilogramy!
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: sałatę, szczypiorek, szpinak, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, pietruszkę, kiwi

Bogactwo flawonoidów, często w połączeniu z dużą zawartością siarki. To sprawia, że ich smak nie wszystkim odpowiada. Są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Polecane szczególnie o okresie zachorowań przeziębień i zachorowań na grypę, oraz przy obniżonej odporności. Dodatkowo znakomicie obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: czosnek, cebula, kalafior, cykoria, por

Zawierają karotenoidy, które tworzą witaminę A. Mogą charakteryzować się kolorem od żółtego do pomarańczowego. Chronią przed promieniowaniem UV, co jest szczególnie istotne w okresie letnim. Wspomagają pracę układu krwionośnego i narządu wzroku. Spożycie owoców i warzyw w tym kolorze jest polecane szczególnie osobom z nałogiem tytoniowym.

Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: marchew, dynię, mango, cytrusy, brzoskwinię

Intensywna barwa jest zasługą antocyjanozydów. Są jednymi z najsilniejszych antyutleniaczy. Działają odmładzająco, wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych. Polecane szczególnie osobom w podeszłym wieku i narażonym na stres.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: bakłażan, śliwki, czarna porzeczka, ciemne winogrona, borówki, jagody, aronia, żurawina (ta ostatnia, mimo czerwonego koloru, zaliczana jest do grupy fioletowych)

test: Jacek Bilczyński

Posted in Żywienie | Tagged co znaczy kolor owoców, co znaczy kolor warzyw, kolory owoców, kolory warzyw, żywienie

Zobacz także

Tofu korzystne dla serca→

Uważaj na syrop glukozo-fruktozowy→

Najzdrowsze produkty świata?→

Im mniej śpimy, tym chętniej podjadamy→

  • Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Polecane filmy

Najnowsze

  • Czy badanie ginekologiczne to wciąż sfera tabu

    15 stycznia 2021
  • Grypa i szczepienia przeciwko grypie: fakty i mity

    14 stycznia 2021
  • Czy jest zależność miedzy nikotyną a rakiem?

    13 stycznia 2021
  • Jak przytulanie wzmacnia związek

    12 stycznia 2021
  • Czy marihuana wpływa na rozrodczość?

    11 stycznia 2021

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed
  • YouTube

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu