• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Grill? Zamień kiełbasę i kurczaka na łososia

Stworzone przez Michal Karas, 4 lipca 2017 w Przepisy

Tak, to będzie droższe danie z grilla, ale pod względem smakowym i zdrowotnym taka odmiana może się przydać. Oto pomysł na łososia z chilli, na myśl o którym ślinka sama cieknie

Zdrowotne walory łososia znamy wszyscy, nawet jeśli tylko nam świta, że to jedna z najzdrowszych ryb na rynku. Jego mięso jest bardzo i bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen czy cynk. Łosoś jest też tłusty, ale zawiera korzystne dla zdrowia długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. To też łatwo przyswajalne białko.

Żeby nie było idealnie, łosoś ma też sporo złej prasy w ostatnich latach. Wszystko przez to, że połowy przetrzebiły jego populację i obecnie większość ryb na naszym rynku pochodzi z hodowli. A tam są tuczone paszami, mają mniej ruchu i gorsze warunki bytowe. To wpływa oczywiście na obniżenie jakości mięsa, jednak wciąż nie warto się na łososia „obrażać”.

Dziś mamy dla Was propozycję idealną na lato, czyli łososia z grilla. To znacznie zdrowsza metoda jego przyrządzania niż panierka i tłuszcz na patelni, a do tego smak też wyjątkowy! Dzięki dużej zawartości tłuszczu łosoś jest łatwy do przyrządzenia. Podczas przygotowywania łososia nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.

Składniki:

  • łosoś
  • papryka chili – surowa lub ze słoiczka
  • czerwona papryka
  • cytryna
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • listek bazylii do dekoracji

Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili. Łososia grilluj ok. 15 minut, obracając po uzyskaniu pożądanego koloru. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.

Smacznego!

Posted in Przepisy | Tagged dania z łososia, dziki łosoś, grillowanie, łosoś z chilli, łosoś z grilla

Zobacz także

Mięso z grilla i alkohol to fatalne połączenie→

3 wskazówki jak wybrać grill elektryczny→

Zamiast kiełbasy rzuć owoce na ruszt→

Zielona alternatywa podczas grillowania→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu