• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dzieci i ich nawyki żywieniowe

Stworzone przez Ela Makos, 20 stycznia 2016 w Kobieta, Żywienie

Jeżeli coś wejdzie nam w krew to trudno nad tym zapanować. Dlatego warto dzieciom wpajać rzeczy, które będą procentować w przyszłości

Do tych rzeczy należy przede wszystkim zdrowa dieta i dobre nawyki żywieniowe. Nie sztuka rozpieszczać dziecko kupując mu kolejne zabawki czy prezenty. Sztuką jest natomiast przekazać mu coś, co pozostanie z nim na całe życie. Sprawa jest o tyle ważna, że współczynnik otylości wśród dzieci i młodzieży ciągle rośnie. Według badań ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma nadwagę lub jest otyłych. U źródła tego problemu stoi natomiast zbyt duże spożycie energii, w tym tłuszczów nasyconych lub cukru. Nie sprzyja temu także brak aktywności fizycznej.

Zaraz po urodzeniu

Nie ma na co czekać, warto rozpocząć odpowiednie odżywianie dziecka już po jego narodzinach. Po pierwsze pamiętajmy, że optymalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest mleko matki, więc w pierwszych czterech miesiącach życia zalecane jest karmienie wyłącznie piersią.
W składzie pokarmu kobiecego znajdują się składniki, które mają korzystny wpływ na rozwój wzroku oraz układu nerwowego i oddechowego. Dodatkowo zwiększają odporność malucha na infekcje i poprawiają wchłanianie. Pokarm matki zawiera też mniej białka niż mieszanki dla niemowląt, co w tym wieku ma korzystne działanie i chroni przed rozwojem otyłości. Jeżeli jednak mama nie może karmić piersią, lekarz zaleci optymalną mieszankę z odpowiednio dobranymi składnikami, tak by dziecko odczuło jak najmniej braków.

Gdy mleko schodzi na drugi plan

Około piątego miesiąca (czasami nieco później) zaczyna się wprowadzanie do diety malucha nowych produktów. Nowości wprowadzamy pojedynczo, po kilka łyżeczek. Dobrze jest zacząć od warzyw, potem przejść na owoce, a w dalszej kolejności na mięso. Po siódmym miesiącu warto dodać do tego kaszki i pieczywo z glutenem. W tym okresie jednak nadal podstawę diety stanowi mleko, niezależnie od tego czy pochodzi ono od matki czy jest modyfikowane.

Czas zasiąść za stołem

Gdy dziecko osiąga rok możne powoli przechodzić z diety niemowlęcej do tej, którą stosują dorośli, oczywiście ci dobrze odżywiający się. Ile razy dziennie należy podawać posiłki? Maluchowi podajemy ich pięć dziennie, a do picia przede wszystkim wodę. Dla prawidłowego rozwoju potrzebne są także zdrowe tłuszcze, które zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe. Ponadto cenne witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki czemu dziecko może łatwo je przyswajać. Zdrowe tłuszcze znajdują się np. w tłustych rybach, olejach roślinnych czy dobrej jakości margarynie kubkowej. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami można podawać ją dzieciom już od pierwszego roku życia, o ile nie użyto do jej wyprodukowania częściowo uwodornionych olejów roślinnych.

Wszystko zaczyna się w domu

Jeżeli w czasie dzieciństwa młody człowiek nauczy się odpowiednich zasad odżywiania to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie je zachowywał także w dorosłym życiu. Warto zatem zadbać o regularne spożywanie posiłków całą rodziną tak często, jak to tylko możliwe. Na stole powinny pojawiać się warzywa i wyroby pełnoziarniste, chude mięso oraz ryby. Dlaczego? Wszystko po to, by uchronić dzieci na przykład przed procesami miażdżycowymi, które dotykają nawet najmłodszych. Szczególnie ważne jest, aby od pierwszych lat uczyć ich spożywania zdrowych tłuszczów i unikania nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych (smalec, masło, tłuste mięso) oraz niezdrowych tłuszczów trans występujących m.in. w chipsach, nadziewanych czekoladach czy pieczywie cukierniczym, które wyprodukowano z użyciem częściowo uwodornionych olejów. Do przyrządzania posiłków najlepiej używać oleju rzepakowego, do smarowania pieczywa miękkiej margaryny, a w ramach przekąsek proponować orzechy, pestki słonecznika lub dyni czy np. owoc awokado.

Źródło: Questia PR

Posted in Kobieta, Żywienie | Tagged dieta, dzieci, nawyki żywieniowe, żywienie dzieci

Zobacz także

Nastolatki vs. internet→

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Hemofilia u dzieci: ważna profilaktyka→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu