• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dlaczego fast food tak przyciąga? Te myszy mogą mieć odpowiedź

Stworzone przez Karol Pisarski, 19 września 2019 w Żywienie

Ciężka, tłusta dieta wywołuje szybkie zmiany w mózgu, które mogą sprzyjać dalszej konsumpcji tego typu żywności. A to niezły wstęp do równi pochyłej. Na razie jednak tendencję wykazano tylko u myszy.

Prowadzone na Uniwersytecie Yale badania na myszach odsłaniają niewidziany dotąd mechanizm wiążący niezdrowe jedzenie ze zmianami w mózgu. Myszy karmiono w oparciu o różne diety, ale w grupie pobierającej bardzo tłuste pokarmy dostrzeżono stany zapalne podwzgórza. To część mózgu odpowiadająca m.in. za metabolizm.

Badacze zauważyli, że myszy miały objawy zapalenia podwzgórza już trzy dni po zmianie diety, a więc znacznie wcześniej niż zaczynały przybierać na wadze.

– Zaintrygował nas fakt, że te szybkie reakcje pojawiały się jeszcze przed zmianami w masie ciała. Chcieliśmy więc zrozumieć leżące u ich podstaw komórkowe mechanizmy – opowiada kierująca eksperymentami prof. Sabrina Diano.

fast food 1

Bliższe spojrzenie na przyczyny zmian pokazało, że w mózgach „tłustych myszy” doszło do szkodliwych zmian w komórkach mikrogleju, chroniących neurony. Z kolei te reakcje wynikały ze zmian mitochondrialnych, a więc w strukturach dostarczających energię niezbędną do funkcjonowania komórek.

Mitochondria komórek myszy karmionych niezdrowo stały się mniejsze. Tak zmienione komórki oddziaływały z kolei na neurony w sposób, który skłaniał zwierzęta do zjadania jeszcze większych porcji.

– Istnieją w mózgu specyficzne mechanizmy, które aktywują się przy ekspozycji na pewne pokarmy. Oto mechanizm, który może być istotny z punktu widzenia ewolucji. Jednak przy stałym dostępie do pokarmu bogatego w tłuszcz i węglowodany, jest on destrukcyjny – podkreśla prof. Diano.

Jej zespół poszukuje też powiązań aktywacji mikrogleju z różnymi zaburzeniami, w tym z chorobą Alzheimera, na którą częściej zapadają właśnie osoby z otyłością.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Żywienie | Tagged apetyt, dieta wysokotłuszczowa, fast food, podwzgórze

Zobacz także

Nie przeciążaj żołądka, by nadążył z trawieniem→

Przekąszanie – zwyczaj, który może szkodzić→

Mechanizm reklam śmieciowego jedzenia→

Mniej cukru i ryżu, więcej soczewicy i orzechów→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu