• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dieta wysokobiałkowa w walce z otyłością

Stworzone przez Michal Karas, 1 grudnia 2017 w Dieta, Fit Kuchnia

Budulec białka pokarmowego, fenyloanalina, może ograniczać apetyt poprzez wpływ na wydzielanie hormonu regulującego nasze łaknienie. Kolejny argument za dietami wysokobiałkowymi?

Zwolennicy zwiększania udziału białka w codziennej diecie mogą zacierać ręce. Podczas dorocznej konferencji Society for Endocrinology w brytyjskim Harrogate omawiane było badanie, które wskazuje na zalety fenyloanaliny – aminokwasu będącego ważnym budulcem białek.

O tym, że dieta wysokobiałkowa może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, wiadomo nie od dziś. Jednocześnie taką dietę może być trudno utrzymać, a w dłuższej perspektywie może ona powodować inne, mniej pozytywne konsekwencje zdrowotne. Nie do końca jednak jasne jest, w jaki sposób „przejście na białka” pomaga osiągnąć spadek wagi.

Dotąd wiadomo było, że wydzielająca się w trakcie trawienia fenyloanalina wpływa na wydzielanie się hormonów regulujących apetyt, a mniejszy apetyt w oczywisty sposób redukował pobór pożywienia. Potwierdziły to badania na myszach. Nie było jednak pewne, w jaki sposób aminokwas wpływa na uwalnianie hormonów oraz czy inne czynniki nie miały wpływu na spadek apetytu.

By to zbadać, prof. Kevin Murphy i jego zespół na Imperial College London postanowili sprawdzić wpływ fenyloanaliny na pobór pożywienia oraz aktywność mózgu w obszarach związanych z regulacją apetytu. Fenyloanalinę podawano myszom doustnie oraz rektalnie, by sprawdzić jej znaczenie w różnych obszarach układu pokarmowego. Następnie monitorowano ich dietę oraz aktywność mózgu. Zgodnie z przewidywaniami, oba sposoby podawania aminokwasu zwiększały aktywność obszarów regulujących apetyt w mózgu, ale podawanie w fenyloanaliny w czopkach dawało znacznie lepsze efekty, tj. znacznie silniej zmniejszało apetyt.

Jak zwykle przy badaniu na gryzoniach nie ma mowy o przełożeniu na ludzie 1:1, ale wyniki są bardzo wymowne. Zespół badawczy szczególnie liczy, że uda się wykorzystać je w walce z otyłością. Doktorantka Mariana Norton stwierdziła, że kolejny cel to sprawdzenie, czy u ludzi efekt będzie podobny. – Dieta wysokobiałkowa jest znana z ułatwiania odchudzania, ale trudno się jej trzymać. Jeśli zidentyfikujemy mechanizmy sterujące apetytem, będziemy mogli przejąć sterowanie apetytem poprzez tabletki lub pokarmy funkcjonalne, by wygrać z otyłością – zaznacza badaczka.

Źródło: Society for Endocrinology Annual Conference

Posted in Dieta, Fit Kuchnia | Tagged apetyt, dieta wysokobiałkowa, fenyloanalina, regulowanie apetytu

Zobacz także

Ile protein naprawdę potrzebujesz?→

Dlaczego fast food tak przyciąga? Te myszy mogą mieć odpowiedź→

Mniej cukru i ryżu, więcej soczewicy i orzechów→

Ekspert: Dostępne preparaty na odchudzanie często nie działają→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu