• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dieta bogata w błonnik redukuje poziom cukru

Stworzone przez Magda Nowak, 29 marca 2018 w Fit Kuchnia, Żywienie

Dzięki zmianie jelitowego mikrobiomu dieta bogata w włókno roślinne obniża poziom cukru we krwi – informuje „Science”.

Dr Liping Zhao z Shanghai Jiao Tong University i jego koledzy porównali efekty dwóch odmiennych diet u osób z cukrzycą typu 2. W ciągu 12 tygodni 16 osób było na standardowej, niskotłuszczowej i ubogiej w węglowodany diecie, natomiast 27 jadło dużo pokarmów bogatych we włókno roślinne – produktów pełnoziarnistych czy warzyw.

Obu grupom podano także akarbozę – lek spowalniający trawienie skrobi. Dzięki akarbozie skrobia przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywieniem mikroorganizmów.

Pod koniec eksperymentu 89 proc. osób na diecie bogatej we włókno roślinne skuteczniej regulowało poziom cukru we krwi. W grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 50 proc.

Ponadto grupa o wyższym spożyciu włókna roślinnego bardziej straciła na wadze i miała korzystniejszy profil lipidów we krwi. Jak podsumowuje dr Zhao, zwiększenie zawartości włókna roślinnego w diecie może poprawić stan zdrowia chorych na cukrzycę.

Badanie bakterii występujących u osób, które najlepiej reagują na dietę wykazało zmniejszenie liczebności 47 szczepów, zaś zwiększenie liczebności 15. Te ostatnie wytwarzają kwas masłowy, pod którego wpływem zwiększa się produkcja insuliny, obniżającej poziom cukru we krwi.

Gdy naukowcy przenieśli bakterie z próbek kału do jelit sterylnych myszy, poziom cukru we krwi myszy, które otrzymały bakterie od osób na diecie bogatej we włókno roślinne, był najbliższy normy. Chińscy naukowcy chcą znaleźć także inne sposoby na zwiększenie liczebności korzystnych dla zdrowia bakterii w jelicie.

Autor: Paweł Wernicki, PAP – Nauka w Polsce

Posted in Fit Kuchnia, Żywienie | Tagged błonnik, cukier, cukrzyca, dieta bogata w błonnik, poziom cukru

Zobacz także

Czy wczesne dojrzewanie zwiększa ryzyko cukrzycy?→

Prosty sposób na obcięcie spożywanego cukru→

Co oczy mówią o zdrowiu?→

Czego nie wiesz a należy wiedzieć o cukrzycy?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu