• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Delikatna wołowina w warzywach

Stworzone przez Redakcja, 15 października 2015 w Przepisy

Mamy dziś dla Was pyszną, soczystą i delikatną wołowinę w warzywach. Duża ilość protein, oraz znikoma zawartość węglowodanów sprawia, że tego rodzaju posiłek może okazać się znakomitą kolacją. Wprawdzie czas przygotowania nie jest najkrótszy, ale walory smakowe wszystko rekompensują!

Składniki (na dwie porcje):
– 400g polędwicy wołowej
– 1 brokuł
– 1 kalafior
– 1 cukinia
– 2 papryki
– 1 cebula
– 1 seler
– 2 marchewki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– mieszanka ziół do mięsa wołowego o obniżonej zawartości tłuszczu, pieprz
– świeży koperek, szczypta soli
– 5 łyżek octu winnego
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
Przygotować marynatę – 1 szklankę przegotowanej, letniej wody połączyć z octem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Umieścić w niej mięso i pozostawić na noc w lodówce.
Brokuła, kalafiora, cukinię, paprykę, selera i marchewkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i chwilę gotować by stały się al dente. 1/2 warzyw zmiksować w blenderze na gładką masę, a pozostała część odstawić w chłodne miejsce.
Mięso podzielić na dwa kawałki, podsmażyć przez 30-45s na mocno rozgrzanej patelni, a następnie dodać zmiksowaną masę warzywną, posikaną cebulę i podlać 500ml wody. Dusić, przez około 3-4 godziny podlewając w razie konieczności wodą. Na 10 minut przed końcem duszenia, dodać mieszankę ziół, świeży koperek, szczyptę soli. Pozostałą część wcześnie podgotowanych warzyw dodać do wołowiny (lub podgrzać w oddzielnym naczyniu). Na koniec polać oliwą z oliwek.

Cały proces duszenie można przyprowadzić w szybkowarze co skróci czas do około 1-1,5h.

Kaloryczność (jednej porcji): 271kcal
Białko: 42g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 10g

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczne dania, fit kuchnia Jacka Bilczyńskiego, fit przepisy Jacka Bilczyńskiego

Zobacz także

Ser pleśniowy z truskawkami→

Jacek Bilczyński i nowy program FIT Kuchnia na YT→

Sałatka grecka→

Kanapki a’ la hamburger→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu