• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Darmowe źródło minerałów

Stworzone przez Redakcja, 23 grudnia 2015 w Zdrowie

Wapń, stront, fluor, selen, żelazo, cynk i wiele innych. Minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Włączenie odpowiedniej ilości tych pierwiastków do diety, może okazać się nie lada wyzwaniem, często zmuszeni jesteśmy sięgać po suplementy, których ceny są wygórowane, a przyswajalność wątpliwa. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że ma pod ręką doskonałe, prawie darmowe źródło minerałów, które wyrzuca do kosza!

Skorupka jaja
To naturalny materiał ceramiczny zbudowany w 95 proc. ze związków nieorganicznych. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka oraz dostarczanie niezbędnych związków mineralnych. W skorupce występuje 25 minerałów, głównie sole wapnia, ale również selen, miedź, cynk, molibden, siarka czy krzem. Jej skład jest zbliżony m.in. do składu ludzkich kości. Okazuje się, że skorupki jaj kurzych można bezpiecznie spożywać z korzyścią dla zdrowia!

Dobrze przyswajalne minerały
Biodostępność minerałów występujących w postaci preparatów aptecznych bywa różna, zwykle waha się w przedziale 10-70 proc., oznacza to, że organizm przyswaja tylko część – czasem bardzo niewielką – pierwiastków, które spożywamy. Biodostępność wapnia występującego w skorupkach może wynosić nawet 90 proc., oznacza to, że “odpady”, które wyrzucamy do kosza, biją na głowę większość drogich preparatów aptecznych. Warto również podkreślić, że skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy wanad, którymi często obarczone są naturalne preparaty bogate w wapń. Tego rodzaju związki nie są odkładane w skorupkach, nawet jeśli kura karmiona jest paszą zawierającą metale ciężkie. To naturalny mechanizm obronny, który pozwala bezpiecznie rozwijać się zarodkom.

W służbie zdrowiu
Wapń i stront, występujące w skorupkach jaj, wzmacniają kości i pomagają walczyć z osteoporozą. Udowodniono naukowo, że jest to działanie silniejsze, niż w przypadku większości syntetycznych preparatów mineralnych. Badania pokazują, że spożycie skorupek zapobiega łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzi zaparcia, wspomaga regenerację skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, działa bakteriobójczo, a nawet – obniża poziom cholesterolu.

Odchudzanie
Pozytywny wpływ na zdrowie to jedno, okazuje się jednak, że skorupki jaj mogą wspomagać odchudzanie! Jony wapnia łączą się z kwasami tłuszczowymi, w wyniku czego powstają nierozpuszczalne sole. Oznacza to, że część tłuszczu z pożywienia nie jest wchłaniana, a zostaje wydalona z kałem. Dzięki temu, zmniejsza się ilość dostarczanych kalorii z pokarmem.
To jednak nie jedyny mechanizm. Od dawna wiadomo, że wapń wpływa na specjalne proteiny mitochondrialne – UCP-2. By lepiej zrozumieć ten mechanizm wyobraźmy sobie miliony mikro pieców znajdujących się w waszym organizmie. To struktury spalające energię. Im większa ich ilość i sprawność, tym metabolizm jest szybszy – można jeść więcej i to bezkarnie. Owe proteiny mitochondrialne są integralną częścią owych pieców. Wapń stymuluje UCP-2 w taki sposób, że dochodzi do swego rodzaju „niekontrolowanego spalania”. W normalnych warunkach, spalona energia powinna zostać zużyta lub zmagazynowana, wapń sprawia jednak, że znaczna jej część przekształcana jest na ciepło. Można to porównać do niszczarki do papieru, tyle, że tym papierem jest wszystko, co zjadamy, a odpadami ciepło.

Skorupka w praktyce
Metoda przygotowania skorupki do spożycia jest niezwykle prosta, z ugotowanego jaja obieramy skorupkę i mielimy ją w młynku do kawy na pył. Jest on delikatny i bezsmakowy, można dodawać go do makaronu, mięsa, twarogu czy sałatek. Można również zmieszać go z innymi przyprawami, np. pieprzem i długo przechowywać. Jedno średniej wielkości jajo, a właściwie skorupka (po zmieleniu około 1 łyżeczka) dostarcza około 800-1000 mg jonów wapnia, co w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Bezpieczeństwo
Wszystkie dostępne w sprzedaży jaja posiadają stosowne certyfikaty, które dopuszczają je do obrotu. Spożycie takich skorupek jest całkowicie bezpieczne. Wystarczy dokładnie je wcześniej umyć, a następnie ugotować. Nie należy się również obawiać pieczątki, którymi są ostemplowane. Dopuszczają je do obrotu.
Przykład skorupki jaja, pokazuje, że sama natura często podsuwa nam niezwykle skuteczne i proste rozwiązania. Warto z nich skorzystać, ponieważ często oferują one więcej, niż sztuczne preparaty i to za ułamek ceny, którą musielibyśmy wydać na firmowy farmaceutyk.

Jacek Bilczyński

Posted in Zdrowie | Tagged fit porady Jacka Bilczyńskiego, najlepsze źródła wapnia, skorupka jajka, wapń, źródła wapnia

Zobacz także

Dlaczego alkohol jest bardziej toksyczny dla kobiet?→

Dla kogo więcej wapnia?→

Jabłka i śliwki zawsze w cenie→

Mój przyjaciel wapń!→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu