Gdybyśmy chcieli wybrać grupę najpopularniejszych w naszym kraju owoców to z pewnością znalazłyby się w niej jabłka i śliwki. Pod koniec lata znaleźć je można w wielu domach. Co jednak wnoszą do naszego organizmu? Dlaczego są dla nas tak ważne?
Zarówno jabłka jak i śliwki można spotkać pod różnymi postaciami – na słodko i na słono, jako desery i jako napoje. Choć kojarzą nam się one z Polską to nie zawsze występowały na terenie naszego kraju. Drzewka owocowe śliwek sprowadzono na tereny dzisiejszej Europy Środkowej ze wschodu, a dokładnie z Kaukazu. Pierwsze śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, zaś do ich popularyzacji przyczynili się Grecy i Rzymianie. W starożytności i średniowieczu jadano je często pod różnymi postaciami: jako suszone, kandyzowane i marynowane.
Jabłka natomiast są stare jak świat. Świadczyć o tym mogą różne zapisy obecne w mitologii, wierzeniach ludów słowiańskich i celtyckich (pozagrobowy Avalon to inaczej „Wyspa Jabłek”), a także w Biblii. Do Polski dotarły one przez Azję Mniejszą z Azji Środkowej i szybko stały się naszym owocem narodowym – dziś w ich produkcji jesteśmy światowym liderem.
Smakują nam one zarówno na surowo jak i po obróbce. Stąd też liczne przepisy na musy, kompoty, cydry czy ciasta. Dzięki temu możemy się również cieszyć ich smakiem przez cały rok.
Nie chodzi jednak wyłącznie o smak jabłek. Są one również źródłem witamin C, B1, B2, E oraz fosforu, wapnia i magnezu, dlatego stały się symbolem młodości, urody i płodności. Potwierdza to angielskie przysłowie, które głosi, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam dowoli unikać lekarskich wizyt. Dlatego też od dawna jabłka gościły w polskich domach – zarówno dla ich wyjątkowego smaku, jak i ze względu na ich zdrowotne właściwości.
Źródło: Hill+Knowlton Strategies