• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dania ze smakiem

Stworzone przez Ela Makos, 12 kwietnia 2016 w Przepisy

Niczym będą nasze kuchenne wojaże, gdy danie, które przyrządzimy nie będzie miało odpowiedniego smaku. Wyrazistość dania tkwi jednak w odpowiednich przyprawach. Wśród nich prym wiodą zioła prowansalskie, oregano i bazylia

Lebiodka pospolita powinna stać na honorowym miejscu w każdej kuchni. Mowa oczywiście o oregano, które zazwyczaj kojarzy się z pizzą. Na pizzie świat się jednak nie kończy. Oregano równie dobrze sprawdza się w połączeniu ze świeżymi pomidorami, wołowiną, jagnięciną, cielęciną, rybami, dynią, ziemniakami czy cukinią. Można go także dodać do sosu winegret. Jak widać, pomysłów na niepozorne oregano jest wiele. Oprócz walorów smakowych ma ono także wpływ na nasze zdrowie. Korzystnie działa na układ trawienny, niweluje wzdęcia i nerwicę żołądka. Pomaga również w ochronie systemu odpornościowego i zwalczaniu bakterii.

Kolejna na liście niezbędników jest bazylia, a więc niezastąpiony składnik dań kuchni śródziemnomorskiej. Nie oznacza to jednak, że nie wolno jej używać do polskich dań. Można, a nawet trzeba to robić! Poza wydzielaniem korzenno-balsamicznego aromatu wspomaga trawinie i stymuluje układ odpornościowy do odpowiedniej pracy. Można jej użyć do twarożku, omletów, zup, dań mięsnych oraz rybnych. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi pomidorami oraz jako dodatek do potraw z makaronem. Doskonale aromatyzuje zupy, sałatki oraz masło ziołowe.

Nie można zapomnieć też o ziołach prowansalskich. To tradycyjna kompozycja ziół (bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, szałwia, tymianek, oregano i mięta) o niezwykłym aromacie i licznych zaletach kulinarnych. Warto ich użyć szczególnie do przyprawiania tłustych i ciężkostrawnych potraw. Świetnie wzbogacają również zupy, sosy ziołowe, sałatki, twarogi, a także potrawy z ryb, drobiu czy warzyw. Jak wpływają na nasze zdrowie? Korzystnie oddziałują oczywiście na nasz układ trawienny i, co ważne, niwelują skutki przejedzenia. Polecane są także przy diecie bezsolnej, ponieważ świetnie aromatyzują potrawy i nadają im niepowtarzalny smaku.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Przepisy | Tagged bazylia, oregano, przepisy, smak, zioła prowansalskie

Zobacz także

Najnowsza książka Jamiego Olivera: Po prostu Jamie→

sernik na tłuszczu gęsimSłodka przerwa? Skosztuj sernika na… gęsim smalcu!→

Dieta ketogeniczna. Najlepsze przepisy→

Węglowodany na śniadanie: tak czy nie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu