• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Czas na cascarę

Stworzone przez Ela Makos, 9 lutego 2017 w Przepisy

Pobudzić nas może nie tylko czarna, mocna kawa, ale i herbata. Szczególnie taka, która została przygotowana na bazie miąższu kawowca. Cascara, bo o niej mowa, może zostać przygotowana przez nas w zaciszu domowym i aby poczuć jej aromat wcale nie trzeba wyjeżdżać do dalekich krajów

Wszystko zaczyna się od ziaren – to bowiem najcenniejsza część owocu kawowca. W krajach, gdzie uprawia się kawę odnaleziono jednak zastosowanie spożywcze również dla ich czerwonego miąższu. Wysuszone w słońcu wytłoczyny służą do parzenia herbaty znanej jako cascara. Spora zawartość kofeiny, jaką zawiera sprawia, że może ona pobudzać podobnie jak kawa. Warto jednak pamiętać, że w smaku zupełnie nie przypomina ona espresso. Jest zaskakująco orzeźwiająca, przyjemnie kwaskowa i świetnie sprawdza się z cynamonem lub plasterkiem cytryny.

Dawno temu w Ameryce Południowej traktowano cascarę jako rodzaj surogatu, a więc „kawę dla ubogich”. Wynikało to przede wszystkim z tego, że miejscowej ludności nie było stać na kawę, gdyż ziarna były drogie. Eksportowano je zatem i posiłkowano się herbatą z owoców kawowca.

Jak ją przygotować?

– Do przygotowania cascary najlepiej użyć prasy francuskiej.

– Na 200 ml wody potrzeba około 14 gramów suszu.

– Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 90 °C.

– Po upływie czterech minut mieszamy i odczekujemy kolejne trzy minuty.

– Opuszczamy tłok prasy i przelewamy napar do osobnego naczynia, zatrzymując tym samym ekstrakcję.

– Cascara świetnie smakuje również na zimno, podana z kostkami lodu i owocami cytrusowymi.

Źródło: Softbox Group
Fot. materiały prasowe

Posted in Przepisy | Tagged cascara, herbata, kawa, miąższ, prasa francuska, ziarna

Zobacz także

Naturalne spalacze tłuszczu→

Czy kawa bywa zdrowa?→

Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu→

Nadmiar herbat ziołowych nie sprzyja zdrowiu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu