• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Borówka amerykańska dobra dla serca

Stworzone przez Michal Karas, 6 czerwca 2019 w Żywienie

Codzienne zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich (mniej więcej filiżanka) zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. – informuje “American Journal of Clinical Nutrition”.

Badania przeprowadzili naukowcy z University of East Anglia, we współpracy z kolegami z Harvardu i Wielkiej Brytanii. Postanowili sprawdzić, czy jedzenie borówek amerykańskich ma jakikolwiek wpływ na zespół metaboliczny – stan, który dotyka jedną trzecią dorosłych w krajach Zachodu.

Na zespół metaboliczny składają się co najmniej trzy z następujących czynników ryzyka: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii, niski poziom „dobrego cholesterolu” i wysoki poziom trójglicerydów. Aby zmniejszyć związane z nim wysokie ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy często przepisywane są statyny i inne leki. Powszechnie także wiadomo, że pomocne mogą być zmiany w stylu życia, w tym dotyczące doboru żywności.

Wyniki wcześniejszych badań wskazywały, że osoby regularnie jedzące borówki amerykańskie mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Być może dlatego, że borówki są bogate w naturalnie występujące związki zwane antocyjanami – flawonoidy, odpowiedzialne za czerwony i niebieski kolor owoców.

Teraz naukowcy chcieli sprawdzić następstwa codziennego spożywania borówek u 138 osób z nadwagą i otyłością, w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Sześciomiesięczne badanie było najdłuższym tego rodzaju.

Oceniano korzyści ze spożywania porcji 150 gramów (jedna filiżanka) w porównaniu do porcji 75 gramów (pół filiżanki). Uczestnicy jedli borówki w formie liofilizowanej, a grupie kontrolnej podano fioletowe placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty.

Jak się okazało, spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie prowadziło do trwałej poprawy funkcji naczyniowych i sztywności tętnic. Tego rodzaju różnica powinna obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych od 12 do 15 proc.

Naukowców zaskoczyło to, że mniejsza (75 gramów) porcja borówek nie przyniosła korzyści badanej grupie ryzyka. Możliwe, że w przypadku osób otyłych potrzebna jest wyższa dawka niż w przypadku ogólnej populacji.

Autorzy uważają, że borówki amerykańskie i inne jagody powinny zostać włączone do strategii żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych – szczególnie w przypadku grup ryzyka.

Autor: Paweł Wernicki, PAP – Nauka w Polsce

Posted in Żywienie | Tagged borówki amerykańskie, choroba sercowo-naczyniowa, nawyki żywieniowe, profilaktyka

Zobacz także

Nietrzymanie moczu da się poskromić→

Ile zjadłeś, tyle musisz spalić – informacja na produktach?→

Udar to nie tylko przypadłość starszych ludzi→

Do czego może doprowadzić palenie?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2023
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2023
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2023
  • Nietrzymanie moczu da się poskromić

    26 marca 2023
  • Jak skutecznie zadbać o serce

    25 marca 2023

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu