Odchudzanie nie dla wszystkich oznacza ten sam proces. Muszą się nad nim lepiej zastanowić ci, którzy borykają się z alergiami. Obowiązują ich bowiem nieco inne zasady
Odpowiednia sylwetka i waga to cel, które dotyczyć może każdego człowieka. Jedni muszą nad tymi czynnikami popracować dłużej, innym przychodzi to jednak bez problemu. Ci, którzy chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i popracować nad sylwetką powinni zachowywać pewne reguły działania. Dotyczy to także alergików. Powinni oni jednak zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych dla nich zasad. Część z nich jest także odpowiednia dla tych, którzy nie mają tego typu przypadłości.
Alergicy powinni systematycznie pić wodę. Prawidłowe wysycenie tkanek dostarczoną wodą pozwala zachować prawidłową gospodarkę metabolitową, biochemiczną i odżywczą. Odwodnienie organizmu może spowodować odwrotny efekt do zamierzonej utraty masy ciała. Obrona organizmu może bowiem oprowadzić do samoistnego zgromadzenia zapasu wody w tkance podskórnej.
Zaleca się, aby alergicy ograniczyli spożywanie słodzonych napojów gazowanych, często doprawianych sztucznymi barwnikami oraz alkoholu, jako silnego czynnika drażniącego. Alkohol oraz napoje gazowane, prócz wysokiej kaloryczności zwiększają przepuszczalność błon śluzowych. To powoduje, że alergeny łatwiej przenikają przez naturalne bariery organizmu i szybciej powodują nadwrażliwość układu immunologicznego. Dodatkowo, obecne w alkoholu siarczyny zaliczane są do 14 czynników pochodzenia pokarmowego, najczęściej powodujących alergię.
Wbrew pozorom należy także uważać na ziołowe i naturalne herbatki odchudzające. Z jednej strony mogą się one wydawać zdrowe, z drugiej jednak stanowią często źródło alergenów i powodują reakcje krzyżowe z pyłkami roślin. Uratować nas przed tym może wnikliwe czytanie etykiet na produktach spożywczych. Czasami nawet śladowe ilości alergenu mogą mieć negatywne dla nas skutki.
Alergicy powinni też ograniczać ilość soli dostarczanej wraz z pożywieniem. Nadmiar soli powoduje zaburzenie gospodarki sodowo-potasowej i w rezultacie nadmierną kumulację wody w organizmie. Trudno jest kontrolować ilość spożywanej soli ponieważ jest ona stosowana w przetwórstwie spożywczym jako konserwant i jest obecna w takich produktach jak: wędliny, sery dojrzewające i topione, przyprawy, a także różnego rodzaju dania typu instant. Do tego dochodzą jeszcze słone przekąski, sosy czy kiszone warzywa. Sól powoduje zmianę równowagi elektrolitowej w organizmie, co przekłada się m.in. na zmianę kwasowości potu, a to może prowadzić do wzmożonych objawów chorobowych u osób z alergiami kontaktowymi oraz atopowym zapaleniem skóry.
W przypadku alergii należy także uważać na nagłe zmiany w sposobie żywienia, a szczególnie na te produkty, które do tej pory były dla nas nieznane. Nie sprawdza się też wprowadzanie zbyt restrykcyjnej diety, szczególnie wtedy, gdy cierpimy na alergię pokarmową i mamy ustaloną, zbilansowaną dietę. Dobrze jest natomiast nieznacznie zmniejszać spożywane porcje. Dieta odchudzająca dla alergika powinna być ułożona przez dietetyka z uwzględnieniem profilu głównych alergenów powodujących chorobę. Idealna byłaby dieta spersonalizowana, dopasowana do każdego chorego w sposób indywidualny. Nie wprowadzajmy sobie jednak sami nowych i niesprawdzonych diet. Nie poleca się także wprowadzania do diety odchudzających parafarmaceutyków. Ważna jest również aktywność fizyczna. Występowanie astmy czy alergii nie jest tutaj żadną barierą.
– Oczywiście musimy pamiętać, że intensywność wysiłku fizycznego powinna być dostosowana do ogólnego stanu zdrowia, a każdy trening powinien rozpoczynać się rozgrzewką, a kończyć łagodnym zakończeniem treningu – wyciszeniem. Ponadto bardzo intensywny wysiłek może mocno obciążać organizm, dlatego też wskazany jest regularny trening z umiarkowanym obciążeniem, niż intensywny wysiłek np. kardio. Zawsze należy pamiętać o indywidualnych predyspozycjach organizmu – mówi doktorantka PAN Anna Szyc-Ogrodowczy.
Alergicy powinni także zwrócić uwagę na stosowane przez nich kosmetyki. Wiele kosmetyków odchudzających, antycellulitowych oraz redukujących rozstępy zawiera nierektyfikowane oleje roślinne, różne ekstrakty, algi, sole i substancje ścierające. Co więcej, naturalne składniki, które mogą podrażniać i wysuszać skórę. Przy tym wszystkim istotna jest również temperatura. Unikajmy przegrzewania organizmu, naukowcy udowodnili bowiem, że niższa temperatura sprzyja odchudzaniu. Chłodne pomieszczenia to też nieodpowiednie miejsce dla alergenów. W takich pomieszczeniach źle się one czują, a tym samym alergicy mogą czuć się bardziej bezpieczni. Najlepiej gdybyśmy przy przestrzeganiu wszystkich zasad mogli się wyzbyć stresu, gdyż to właśnie on odpowiada za to, jak intensywna będzie reakcja alergiczna.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl