• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pyszna sałatka z jarmużem, awokado i bakaliami

Stworzone przez Karol Pisarski, 31 października 2017 w Fit Kuchnia, Przepisy

Trudno o bardziej „hip” zestawienie niż jarmuż, bataty, miechunka peruwiańska i awokado. Ale ten przepis nie ma być sposobem na błyśnięcie w towarzystwie, jest przede wszystkim świetny i zdrowy. A że przy tym można zaimponować znajomym? Ot, taki bonus…

O zaletach warzyw kapustnych pisaliśmy nie raz, nie dwa. Jarmuż to dodatkowo roślina wyjątkowo popularna i choć hipsterstwo nie każdemu odpowiada, w tym wypadku można tylko przyklasnąć. Owszem, smażone/pieczone w oleju chipsy za jarmużu to wciąż chipsy, czyli chyba najmniej korzystna forma podania, ale poza tym do jarmużu trudno się przyczepić. No, chyba że w kwestii smaku, bo tu decydują indywidualne preferencje…

Jeśli jednak jarmuż to coś dla Ciebie, z pewnością docenisz dzisiejszy przepis. Jest w nim potężna dawka zdrowia, choć jest też i trochę kalorii. Cicho, nie licz ich w tym wypadku, w końcu orzechy są kaloryczne, ale i tak warto je jeść, a w tej sałatce warto coś chrupiącego umieścić.

Z czego?

  • 1 opakowanie jarmużu (ok. 200-300g)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży batat
  • 1 awokado
  • 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej – surowej lub suszonej)
  • 100 g żurawiny suszonej (tak, zawiera dodatkowy cukier)
  • 100 g orzechów nerkowca (można zamienić orzechy piniowe, prażone pistacje czy nawet pestki słonecznika/dyni)
  • pół szklanki soku malinowego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta wędzonej papryki

Jak to zrobić?

Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Nie masz soku? Zamień na ciepłą wodę, też wystarczy, choć smak nieco się zmieni. Awokado kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu.

W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem z miechunką peruwiańską. Na patelni podgrzewamy wodę/sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem, orzechy można dodać w dowolnym momencie. Na zdrowie!

Źródło przepisu: 38 PR

Posted in Fit Kuchnia, Przepisy | Tagged awokado, batat, jarmuż, miechunka peruwiańska, sałatka fit, żurawina

Zobacz także

Chemoprewencja – dieta przeciw nowotworom→

Makaron na zielono z żurawiną→

Niezwykłe właściwości awokado→

Żurawina vs. Pęcherz 1:0→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu