• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zdrowe jedzenie od samego początku

Stworzone przez Karol Pisarski, 14 marca 2017 w Kobieta, Żywienie

O zdrowie i odpowiedni rozwój warto dbać od samego początku, a więc od urodzenia. Spory wpływ na wspomniany rozwój ma przede wszystkim jedzenie. Do pewnego momentu karmienie piersią jest dla dziecka wystarczające. Co jednak należy mu podawać później i czego oczekuje jego organizm?

Późniejsza odporność dziecka oraz jego rozwój są bezpośrednio związane z tym, co podajemy mu do jedzenia. Nieodpowiednie karmienie w pierwszych latach po urodzeniu, może powodować wiele problemów zdrowotnych w późniejszym życiu młodego człowieka. Bardzo łatwo jest w ten sposób narazić dziecko na otyłość oraz inne choroby. Warto więc zapoznać się z podstawowymi składnikami, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha.

Wśród elementów, których szczególnie potrzebuje dziecko znaleźć można m.in. żelazo. Wiąże ono cząsteczki tlenu oraz doprowadza je do mięśni, które potrzebują go do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, jest ono także niezbędne dla odpowiedniego działania układu odpornościowego. Żelazo sprawia, że możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój mózgu. Noworodki, które rodzą się o czasie, mają wystarczający zapas żelaza na 4 – 6 miesięcy życia. Z tego powodu, po pół roku należy zacząć wprowadzać do diety dziecka składniki, które pozwolą na utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza w organizmie. Należy również pamiętać o witaminie C (kwas askorbowy), która zwiększa jego wchłanianie.

Poza żelazem istotny jest również kwas foliowy (witamina B9). Dzięki niemu możliwy jest odpowiedni wzrost i rozwój dziecka. Jego brak niejednokrotnie powoduje natomiast zatrzymanie podstawowej funkcji komórek, a więc procesu dzielenia. To z kolei może się wiązać z nadpobudliwością czy też trudnościami w zasypianiu.

Niezbędne dla utrzymywania prawidłowych funkcji organizmu są z kolei kwasy tłuszczowe. Dostarczanie ich powinno mieć miejsce przez całe życie. Nie da się jednak ukryć, że szczególnie ważne są one w okresie ciąży, laktacji oraz w diecie dzieci do 3. roku życia. Kwasy tłuszczowe mają spory wpływ m.in. na rozwój funkcji poznawczych dziecka, a także są głównym składnikiem budulcowym siatkówki oka. Które kwasy tłuszczowe są tu najważniejsze? Jeśli pociecha karmiona jest mlekiem modyfikowanym najlepiej sprawdzić, czy w składzie mleka znajdują się tłuszcze z roślin, takich jak np.: słonecznik czy rzepak. Należy unikać utwardzonych tłuszczy roślinnych (np.: oleju palmowego), które sprzyjają podnoszeniu poziomu „złego” cholesterolu. Na etapie wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka, warto także zwrócić uwagę, aby maluch spożywał odpowiednią ilość ryb, które są bogate w kwasy omega-3.

Źródło: 38 PR & Content Communication

Posted in Kobieta, Żywienie | Tagged dziecko, jedzenie, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, pokarm, żelazo

Zobacz także

Niedobór żelaza a niewydolność serca→

Sprawdzamy, co kupujemy→

Chętniej wybieramy to jedzenie, które znamy→

Zielona etykieta jest zdrowsza?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu