• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Wegetariański burger

Stworzone przez Ela Makos, 1 grudnia 2016 w Przepisy

Wegetariański burger (porcja – 480 kcal)

Składniki (na 1 sztukę):

Burger
• Bułka pszenno-żytnia 1 sztuka
• Burak 1 sztuka
• Kasza jaglana 0.2 szklanki
• Siemie lniane 0.5 łyżki
• Czosnek 1 ząbek
• Rzodkiewka 2 sztuki
• Ser biały 1 plaster
• Dodatki do burgerów – sałata, pomidor
• Przyprawy – np. papryka słodka i ostra, oregano, lubczyk, pieprz, sól

Surówka
• Marchew 1 sztuka
• Kapusta biała 0.2 sztuki małej
• Cytryna 0.25 sztuki
• Olej rzepakowy 0.5 łyżki
• Pietruszka 0.5 łyżki posiekanej
• Przyprawy – sól, pieprz
Vegan burgers with black bean and beetroot patties, buckwheat buns and cashew nuts sauce

Sposób przygotowania:

Burger – Buraka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglana ugotuj do miękkości. Siemie lniane zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W misce wymieszaj buraka, kaszę, czosnek, siemie lniane i przyprawy. Piekarnik rozgrzej do 200*C. Uformuj kotlet i wyłóż na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, tak aby kotlecik był rumiany. Kotlet możesz zamiennie ugrillować.

Ser biały rozdrobnij przy pomocy widelca, dodaj do niego drobno pokrojone rzodkiewki oraz przyprawy.
Bułkę włóż na chwilę do piekarnika by była ciepła. Przekrój na pół i podawaj z twarożkiem, kotletem oraz pomidorem i sałatą. Dodatkowo do jedzenia surówka z kapusty.

Surówka – kapustę poszatkuj bardzo drobno. Dodaj do niej sól i odstaw na 10 minut, aby zmiękła. W międzyczasie marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W małej miseczce wymieszaj energicznie olej, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i dressing.

Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie

Posted in Przepisy | Tagged bułka, burak, burger, czosnek, kasza jaglana, przepis, rzodkiewka, ser, siemię lniane, wegetariański

Zobacz także

Wczesną wiosną postaw na rzodkiew i szczypior→

Czosnek, Twój bohater w kuchni→

Lekka sałatka z awokado – w sam raz do pracy→

Czosnek pokona mukowiscydozę?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu