• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zalety masła klarowanego

Stworzone przez Ela Makos, 2 maja 2016 w Żywienie

Dla Hindusów masło klarowane jest czymś więcej niż tylko produktem spożywczym. Stosują je także w praktykach religijnych. Okazuje się, że ma ono wiele walorów prozdrowotnych i przydaje się nie tylko w kuchni

W Indiach masło klarowane nazywane jest ghee i stanowi naprawdę wyjątkowy produkt. Przyciąga uwagę nie tylko swoim bursztynowo-złotym kolorem czy delikatnym smakiem, ale również niesamowitym zapachem. Ma lekko słodkawy i orzechowy aromat. Co ciekawe, jest jedynym masłem, które można przechowywać poza lodówką nawet rzez kilka miesięcy. Kolejnym jego walorem jest to, że zupełnie się nie przypala, dlatego stosowane jest nawet przy bardzo wysokich temperaturach.

Jeżeli chodzi o zastosowanie masła klarowanego w kuchni to trzeba przyznać, że ma ono kilka ważnych zalet. Potrafi świetnie wydobywać z produktów aromat, a do tego sprawić, że po podsmażeniu zyskują złocistą, chrupiącą skórkę. Istotne jest także to, że podkreśla smak potraw. Stosowane może być praktycznie do wszystkiego. Począwszy od smarowania kanapek, a skończywszy na ciastach.

Masło klarowane zawiera również wiele właściwości prozdrowotnych. Według ajurwedy spożywanie masła klarowanego zapobiega chorobom serca i obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera kwas masłowy o właściwościach antynowotworowych i przeciwwirusowych, równoważy również gospodarkę hormonalną i redukuje nadmiar kwasów żołądkowych.

Co więcej, ma w sobie witaminy A, D, K i E oraz ma spore znaczenie w kwestii gojenia się ran po oparzeniach. Hindusi wierzą też, że dzięki niemu można zyskać długowieczność.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Posted in Żywienie | Tagged choroby serca, długowieczność, ghee, masło klarowane

Zobacz także

„Wege” ma wiele zalet→

Stresująca praca może skrócić życie, dosłownie→

Chorobę serca możesz sobie sam zafundować→

Co mówi ci twoje serce?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu