• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Dieta roślinna u kobiet może obniżać ryzyko przedwczesnego porodu

Stworzone przez Edyta Nowicka, 18 listopada 2020 w Kobieta

Dieta bogata w tradycyjne warzywa, takie jak marchew, kapusta, dynia, kalafior, stosowana przez kobietę przed zajściem w ciążę, może obniżyć ryzyko przedwczesnych narodzin dziecka – wynika z badania, które publikuje pismo „American Journal od Clinical Nutrition”.

Do takich wniosków doszli badacze z University of Queensland w Australii, którzy przeanalizowali dane dotyczące 3422 noworodków odnośnie związku diety matki przed ciążą z ryzykiem przedwczesnego porodu (tj. przed 37. tygodniem ciąży) oraz dane 3508 noworodków odnośnie zależności między dietą matki przed ciążą a ryzykiem narodzin dziecka z małą masą ciała. Informacje pochodziły z długofalowego badania australijskiego dotyczącego zdrowia kobiet (Australian Longitudinal Study on Women`s Health – ALSWH).

Kobiety biorące udział w tym badaniu wcześniej nie rodziły i podczas rekrutacji nie były w ciąży. W analizie brano pod uwagę różne wzorce diety, jak: dieta bogata w mięso i tłuszcze, bogata w cukier i węglowodany przetworzone, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy oraz dieta bogata w tradycyjne warzywa.

Jak wyliczyli naukowcy, kobiety, które przed zajściem w ciążę jadły najwięcej tradycyjnych warzyw, takich jak marchew, dynia, ziemniaki, zielony groszek, kapusta, kalafior, miały o 28 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego porodu, niż panie, których dieta była najuboższa w te warzywa. W analizie uwzględniono inne elementy stylu życia oraz powikłania ciąży.

Nie odnotowano podobnej zależności między dietą a ryzykiem urodzenia dziecka z małą masą ciała.

Zdaniem współautorki pracy Gete Dereje tradycyjne warzywa są bogate w tzw. przeciwutleniacze (neutralizują wolne rodniki mogące uszkadzać komórki) oraz związki przeciwzapalne, dzięki czemu mogą minimalizować ryzyko powikłań ciąży i porodu.

Badaczka zaznacza, że włączenie zdrowszej diety już po zajściu w ciążę może nie wystarczyć, ponieważ pierwszy trymestr ciąży jest bardzo istotny dla rozwoju dziecka, a organizm mamy czerpie wówczas dużo z zapasów, które zostały zgromadzone przez poczęciem.

Jak przypomina współautorka badania prof. Gita Mishra, zapobieganie przedwczesnym porodom jest bardzo istotne, ponieważ ludzie urodzeni jako wcześniaki są bardziej zagrożeni chorobami metabolicznymi i cywilizacyjnymi, w wieku dorosłym. Dzieci urodzone przedwcześnie mają również więcej problemów zdrowotnych oraz problemów w nauce.

jjj/ ekr/, PAP Nauka w Polsce

Posted in Kobieta | Tagged dieta, dieta a poród, dieta roślinna, jak dieta wpływa na ciążę, jak dieta wpływa na poród, pród, przedwczesny poród

Zobacz także

Nie tylko dieta – jak skutecznie o siebie zadbać?→

Tak zmniejszysz kaloryczność ryżu→

Witaminy: ważna odpowiednia ilość→

Czy głodówki mają w ogóle sens?→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu