• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Pizza low-carb

Stworzone przez Redakcja, 29 grudnia 2015 w Przepisy

Pizza low-carb, czyli pizza trochę inaczej… Przepis mniej tradycyjny, gorąco polecam wszystkim, którzy lubią eksperymenty w kuchni i szukają wysokoproteinowego posiłku o niskiej zawartości węglowodanów. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że będzie taka dobra, jednak pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!

Składniki:
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 2 duże jaja
– 50 g śmietany 12 %
– 100 g naturalnego twarożku homogenizowanego
– 75 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu
– 60 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
– 50 g koncentratu pomidorowego
– 5 – 7 oliwek zielonych
– 1/2 czerwonej papryki
– 6 – 7 pomidorków cherry
– 100 g krewetek lub grillowanego drobiu
– bazylia świeża, bazylia w proszku, oregano, czosnek, biały pieprz, sól

Przygotowanie:
Jaja połączyć z twarożkiem i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, mąkę kokosową, szczyptę soli, biały pieprz oraz oregano, połączyć na jednolitą masę. Blachę posmarować olejem (np. kokosowym) lub użyć bezkalorycznego oleju w spray’u. Na dno ułożyć kawałki sera mozzarella i zalać masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 – 20 minut. Koncentrat połączyć z bazylią, oregano, siekanym czosnkiem i pieprzem. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować je sosem. Ułożyć pokrojone krewetki (bez pancerza i jelita) lub pokrojonego w paski, grillowanego kurczaka. Posypać tartym, żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć oliwki, pokrojone pomidory oraz paprykę. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 7 minut. Na koniec ułożyć listki świeżej bazylii. Zamiast keczupu proponuję oliwę z oliwek, co poprawi ratio frakcji tłuszczowych.

Kaloryczność (1 kawałka = 1/4 pizzy) : 182 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 5 g

Posted in Przepisy | Tagged dietetyczna pizza, fit kuchnia Jacka Bilczyńskiego, przepisy Jacka Bilczyńskiego, zdrowe dania

Zobacz także

Czy tradycyjna pizza może być fit?→

Jacek Bilczyński i nowy program FIT Kuchnia na YT→

Dziki łosoś z granatem→

Ryż z zielonym curry i granatem→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu