• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zupa dyniowo-marchwiowa z nutą imbiru

Stworzone przez Ela Makos, 7 grudnia 2016 w Przepisy

Zupa dyniowo-marchwiowa z nutą imbiru 280 kcal na porcję

Składniki:

• Dynia: ½ kg (1 mała sztuka)
• Czosnek: 20g (4 ząbki)
• Bulion warzywny: 1,5l (6 szklanek)
• 2 łyżeczki listków tymianku
• Olej rzepakowy: 20ml (2 łyżki)
• Marchew: 300g (3 sztuki)
• Cebula: 110g (1 sztuka)
• Sól, pieprz, papryka ostra (lub chilli) do smaku
• Imbir 20g (1 mały kawałek)
• Chleb żytni pełnoziarnisty 240g (4 kromki)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
2. Umytą dynię oraz marchew (obraną) kroimy na kawałki równej wielkości i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Czosnek w łupinach układamy w pojedynczych ząbkach.
3. Warzywa posypujemy tymiankiem oraz skrapiamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy od 30-do 45 min. Pieczemy do momentu, aż kawałki będą lekko spieczone na wierzchu.
4. W między czasie podsmażamy w garnku na oleju drobno pokrojoną cebulę. Imbir obieramy ścieramy na tarce i przesmażamy chwilę z cebulą.
5. Z upieczonej dyni oddzielamy miąższ od twardej skórki. To samo robimy z czosnkiem. Warzywa przekładamy do garnka z cebulą.
6. Do garnka dodajemy bulion. Gotujemy 10 min, a następnie całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ostrą (lub chilli).
7. Krem podajemy z grzankami.

Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie

Posted in Przepisy | Tagged bulion warzywny, cebula, chleb żytni, czosnek, dynia, fit, imbir, marchew, przepis, zupa dyniowo-marchwiowa

Zobacz także

Raport specjalny: Ogromne straty branży fitness→

Czosnek, Twój bohater w kuchni→

Jak być fit i cieszyć się życiem na swój sposób→

Pikantna herbata z jabłkiem na chłodne wieczory→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu