• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zioła – dobre z natury

Stworzone przez Ela Makos, 7 września 2016 w Zdrowie

Skąd bierze się ta magiczna moc ziół? To nie kwestia zaklęć, a raczej składu roślin, które mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Co takiego drzemie w cenionych przez nas ziołach?

Ziołolecznictwo sięga początków cywilizacji. Lecznicze właściwości czosnku, mięty, rumianku czy babki lancetowatej znane były już 5000 lat temu. Dzięki papirusowi Ebersa z Teb z 1550 roku p.n.e. wiemy, że znali oni już kilkaset nazw roślin leczniczych. Nie należy zapominać o Chinach i Indiach, którym Europa zawdzięcza wiedzę o wielu cennych przyprawach.

Medycyna w pewnym momencie zaprzestała stosowania roślin. Wtedy to zajęto się natomiast syntezą chemiczną i farmakoterapią. Po pewnym czasie okazało się jednak, że zioła mogą współistnieć z lekami i wzajemnie się wspierać.

Z chęcią korzystamy z wielu dobrodziejstw natury, pijemy napary z pokrzywy,  dziurawca, mięty, melisy czy aloesu, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co faktycznie dają nam te rośliny. Tak naprawdę cała tajemnica tkwi w związkach chemicznych, takich jak kwertycyna, aloeemodyna, mentol, kariofilen, cytral itd. Z mniej znanych ziół na uwagę zasługuje na pewno barwinek, skromny fioletowy kwiatek, z którego w latach 50. kanadyjscy naukowcy wyizolowali winblastynę, bardzo toksyczny związek o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Jednocześnie w Stanach Zjednoczonych z tej samej rośliny pozyskano winkrystynę o podobnych właściwościach. Oba te związki są stosowane obecnie w chemioterapii.

Winblastyna używana jest w leczeniu ziarnicy ziołowej i białaczki monocytowej, z kolei winkrystyna używana jest w leczeniu ostrej białaczki u dzieci, mięsaka limfatycznego i raka płuc. Terapie te nie należą jednak do najtańszych. Wszystko dlatego, że aby otrzymać jeden gram tego alkaloidu potrzeba aż pół tony łodyg, korzeni, liści i pędów barwinka.

Naukowcy ciągle jeszcze poszukują nowych, naturalnych metod leczenia poprzez stosowanie cennych surowców organicznych. Droga od wykrycia leczniczych właściwości danej rośliny do wprowadzenia jej do lecznictwa jest bowiem bardzo długa – trwa zazwyczaj kilkadziesiąt lat, a w najlepszym przypadku kilkanaście.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Posted in Zdrowie | Tagged barwinek, czosnek, dziurawiec, melisa, mięta, zioła

Zobacz także

Nadmiar herbat ziołowych nie sprzyja zdrowiu→

Czosnek, Twój bohater w kuchni→

Czosnek pokona mukowiscydozę?→

Rozgrzewający krem we włoskim stylu→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu