• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Zalety oliwy wyjaśnione naukowo

Stworzone przez Michal Karas, 18 kwietnia 2017 w Zdrowie

Oliwa z oliwek zawdzięcza przeciwmiażdżycowe działanie polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco – wykazały badania chilijskich badaczy opublikowane przez „Lipids in Health and Disease”

Wskazują na to badania na myszach – twierdzi dr Rodrigo Valenzuela z Uniwersytetu Chilijskiego w Santiago. Gryzonie te podzielono na dwie grupy, z których jedna była na prawidłowej diecie, w której tylko 10 proc. kalorii pochodziło z tłuszczów. W drugiej zwierzęta otrzymywały karmę o 60-procentowej zawartości tłuszczów. Skutkiem tego był wzrost stężenia tzw. złego cholesterolu LDL (dobry cholesterol HDL pozostał na samym poziomie).

Niektórym myszom na diecie wysokotłuszczowej przez 12 tygodni podawano również przeciwutleniacz hydroksytyrozol w dawce 5 mg na 1 kg masy ciała. U tych zwierząt aktywność enzymatyczna wątroby i skład kwasów tłuszczowych był podobny jak u myszy, które były karmione prawidłowo.

Według dr Valenzuela świadczy to o tym, że hydroksytyrozol odwraca niekorzystne działanie diety wysokotłuszczowej. Jego zdaniem polifenol ten może mieć zatem kluczowe znacznie w korzystnym działaniu oliwy z oliwek.

Ten sam związek obniża poziom markerów wskazujących na wzrost oporności organizmu na działanie insuliny, jaką często obserwuje się u osób otyłych i na diecie bogatej w tłuszcze. Ten efekt był jednak mniejszy, niż w przypadku enzymów wątrobowych.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Posted in Zdrowie | Tagged badania, hydroksytyrozol, nauka, oliwa, polfenole

Zobacz także

Czy rentgen i prześwietlenie oznaczają to samo?→

Fakty i mity na temat autyzmu→

Badania nad nieśmiertelnością→

Eksperci: planując ciążę warto znacznie częściej kontrolować poziom glukozy→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Suplementy odchudzające nie działają

    13 lipca 2025
  • Co z tą podwójną dawką magnezu?

    12 lipca 2025
  • Odporność a witaminy

    11 lipca 2025
  • Słoneczny chłodnik z kukurydzy

    10 lipca 2025
  • W którym mieście rowerzyści mają najlepiej?

    7 lipca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu