• Facebook
  • RSS Feed

Menu

Skip to content
  • Redaktorzy
  • Regulamin
  • Kontakt
Header image

Fit Magazyn

Zdrowie Aktywność Uroda

Menu

Skip to content
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
    • Dom
    • Siłownia
    • Wszędzie
  • Fit Kuchnia
    • Dieta
    • Żywienie
    • Przepisy
  • Zdrowie i uroda
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Zabiegi
    • Kosmetyki
  • Miejsca
    • Cateringi
    • Kluby
    • Siłownie
    • Spa&Wellness
    • Restauracje

Z kaszą jaglaną i cukinią

Stworzone przez Ela Makos, 1 kwietnia 2016 w Przepisy

Lubisz kaszę jaglaną? Czas zatem przyrządzić pyszne danie z nią w roli głównej

Kasza jaglana z cukinią

– 8 łyżek kaszy jaglanej
– pół niedużej cukinii
– pół pęczka pietruszki
– pół dobrego, malinowego, małego pomidora
– 3 kulki ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– szczypta tymianku
– ćwierć łyżeczki kurkumy
– garść suszonych nasion dyni
– świeża kolendra
– kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu

(O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody
(Z) Cukinię umyj i pokrój razem ze skórką na dość grube plastry (ok. pół centymetra), a te plastry jeszcze na ćwiartki, dodaj do wody. Dodaj też opłukaną kaszę jaglaną
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby było jej ok. 1 centymetra ponad kaszę
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę
(Z) Dodaj nasiona dyni
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut– aż kasza spuchnie i wchłonie wodę.
(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu
Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę
Podawaj ze świeżą kolendrą

Co oznaczają litery w nawiasach? To proste! Każdy z produktów, którego używamy do gotowania należy do jednego z pięciu żywiołów. Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:

D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.

Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska

Posted in Przepisy | Tagged Beata Pawlikowska, cukinia, kasza jaglana, Szczęśliwe garnki EKSTRA

Zobacz także

Placki z cukinii i marchewki→

Wegetariański burger→

FIT przekąska: Sałatka egzotyczna→

Szaszłyki→

  • Facebook
  • RSS Feed

Najnowsze

  • Pełnowartościowa dieta wegetariańska lub wegańska? Da się zrobić

    31 marca 2025
  • Woda ważna dla zdrowych nerek

    30 marca 2025
  • Jak dobrze zaplanować dietę low-carb?

    29 marca 2025
  • Migrena to najczęstsza i najdroższa choroba neurologiczna

    28 marca 2025
  • Hemofilia u kobiet – choroba, którą można kontrolować

    27 marca 2025

Szukaj

 

Na skróty

  • Kontakt
  • Redaktorzy
  • Regulamin
 
  • Newsy
  • Liderzy
  • Kobieta
  • Facet
  • Trening
  • Fit Kuchnia
  • Zdrowie i uroda
  • Miejsca
 
  • Facebook
  • RSS Feed

Created by G-marketing

 

©2015 Fit Magazyn

Menu